Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat: Lästips med korsriddare och ukrainska familjehemligheter

Publicerad:
Anna Grinzweig Jacobsson och Niklas Krog.
Anna Grinzweig Jacobsson och Niklas Krog. Foto: Maja Kristin Nylander

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett sista bokprat hinner jag med innan KT läggs ned. Trist att en liberal röst tystnar, och trist att inte få dela med sig av läsning man njutit av. Här kommer tips om två riktigt spännande böcker som avslutning.

2022 kom Niklas Krog med boken Skuld, en historisk roman från korsriddartiden. I år kom uppföljaren, Hämnd, som mycket väl kan läsas fristående. Nyligen visade SVT en serie på tre filmer om koloniseringen av Normandie, slaget om Hastings och Rickard Lejonhjärta. De ger en fin bakgrund till Niklas böcker. Hans hjälte, Orm Junger, är en ung nordisk riddare som av familjen tvingats fara till det heliga landet och ansluta sig till de sista korsfararna. Egentligen vill Orm bara dö för att sona den skuld som tynger honom. Detta gör honom till en fullständigt orädd krigare och en av de få som överlever Sultanens överfall på den befästa riddarborgen i Akko, vid kusten. Orm lämnar Akkos ruiner som en fri man, men tvingas snart in i en ny form av fångenskap. För att överleva måste han ansluta sig till en skara mamluker och upptas som den ringaste i deras krets. Krog har verkligen fördjupat sig i detta historiska skede. Vi får veta mycket om rangordningen i sultanens armé. Om konflikterna mellan de olika klanerna och livet som soldat. Allt är främmande för Orm men med tiden växer en form av kamratskap fram mellan männen, ett kamratskap som han aldrig upplevde med korsfararna.

En som också överlever stormningen av Akko är Isabella, den vackra köpmansdottern som klädd till nunna stannade kvar i den belägrade staden för att vara nära sin älskade, broder Richard. Richard offras vid överfallet och viljelöst följer Isabella den lilla skara kvinnor som överlevt raseringen av staden. Trots förklädnaden fångas hennes stolta gestalt av krigaren Kujuk öga och hon förs till sultanens harem i Kairo som hans konkubin.

Man förstår att det måste komma en fortsättning om Orms och Isabellas öden. Jag ser fram mot den!

Bröllopspogromen av Anna Grinzweig Jacobsson är en ukrainsk-judisk familjeberättelse, lika spännande och gripande som en historisk roman.

Allt tar sin början 1920 när författarens morföräldrar, Rebecka och Isaak, gifter sig i synagogan i en ukrainsk by. Festen blir krossad av en pogrom och bröllopsföljet räddas av byns präst som släpper in dem i kyrkan och ställer sig framför porten med ett krucifix i handen ”om ni vill mörda dessa judar får ni ta mig först”.

Inför moster Rozas 95-årsdag i Florida, intervjuas hon av författaren och avslöjar hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. Roza är den enda överlevande av Rebecka och Isaaks barn och det blir många samtal som återger Ukrainas nittonhundratalshistoria och författarens familjehistoria. En berättelse som omfattar förföljelsen mot kulakerna och den påföljande svälten, Stalins utrensningar som startar 1928, femårs-planerna som orsakade brist på det allra nödvändigaste, angiveriet. Mycket spännande är beskrivningen på familjens flykt från västra Ukraina vid tyskarnas invasion 1941 och deras femåriga vistelse i Tasjkent.

Det som framför allt grep mig i boken var dock skildringen av en familjesammanhållning som överträffar det mesta jag läst i den vägen. Läs Bröllopspogromen!

Bokprat

Titel: Hämnd

Författare: Niklas Krog

Förlag: Historiska Media

Titel: Bröllopspogromen

Författare: Anna Grinzweig Jacobsson

Förlag: Korpen

Artikeltaggar

AkkoAnna Grinzweig JacobssonBöckerFörfattareKrönikorLitteraturNiklas KrogNöje/KulturSVTUkraina