Hoppa till huvudinnehållet

Så många miljoner satsas på ny asfalt till bil- och cykelvägarna

Publicerad:
Drygt tre mil ska asfalteras till en kostnad av 48 miljoner. Foto: Karlstads kommun

Nu har årets asfalteringsarbete i Karlstads kommun startat. I år satsas det 48 miljoner på beläggning av kommunens bil- och cykelvägar. Totalt handlar det om 33 kilometer som ska åtgärdas.

Karlstads kommun arbetar sedan flera år tillbaka med en långsiktig plan för asfaltering utifrån en inventering av gator, vägar och gång- och cykelbanor som gjorts de senaste åren.

Genom återkommande extra tillskott i budget har takten kunnat ökas på. Planen är att hålla en bra beläggningstakt så att standarden på vägnätet ligger på en jämn nivå framöver.

Under förra veckan startade förarbetena och asfalteringen påbörjas så snart vädret tillåter.

Först ut i år blir färdigställandet av området Strand och gång- och cykelbanor på Hagalund och Hultsberg, arbeten som påbörjades under förra säsongen.

Klart i oktober

Även på Kronoparken är gång- och cykelbanor tidigt på programmet. När årets beläggningar beräknas vara klara i slutet av oktober kommer sammanlagt omkring 25,5 kilometer bilväg och 7,5 kilometer gång- och cykelvägar ha fått ny asfalt.

När kommunen asfalterar använder man trafikvakter eller ljussignaler där trafiken behöver dirigeras om. På vissa ställen omleds trafiken vilket skyltar informerar om. En del arbeten genomförs nattetid för att det ska påverka trafiken så lite som möjligt.

Förarbete

På vissa gator måste man först fräsa bort den gamla asfalten och justera höjdnivåerna innan vi lägger på ny. Därför kan det ta lite längre tid på dessa ställen, ibland upp till tre veckor sammanlagt.

På kommunens hemsida finns ett schema för asfaltering av olika områden. Denna uppdateras och kan komma att ändras.

Artikeltaggar

Karlstads kommunTrafikVägarbete

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.