Hoppa till huvudinnehållet

Så dyr blev snöröjningen förra året: ”Vintern lever sitt eget liv”

Publicerad:
Adam Pettersson, gatuingenjör på Karlstads kommun, tillsammans med sin kollega Christer Svensson, produktionsledare över driftenheten på kommunen.
Adam Pettersson, gatuingenjör på Karlstads kommun, tillsammans med sin kollega Christer Svensson, produktionsledare över driftenheten på kommunen. Foto: Peter Bäcker

Att budgetera för snöröjning och halkbekämpning är notoriskt svårt. Det är fjolåret ett bra exempel på – 40 miljoner kronor blev notan för kommunen.

Adam Pettersson är gatuingenjör på Karlstads kommun och han ansvarar för att snöröjning, halkbekämpning och grussopning fungerar som de ska. Han kan nu se tillbaka på fjolåret och konstatera att det var snöigare än normalt.

– Utfallet för 2022 – alltså början av 2022 och slutet av 2022 – landade på 40 miljoner kronor. Jämför man med 2021 då utfallet var 28 miljoner kronor så ser man på ekonomin att det har varit tuffare, berättar han.

"Ganska ovanligt"

Bryter man ner fjolårets siffra i sina delar går det att se vad som stod för det mesta av ökningen.

– Tittar man på snöröjningen 2022 så stod den för 13,5 miljoner kronor. Halkbekämpningen stod för 11 miljoner kronor, ungefär. Det är ganska ovanligt att vi snöröjer för så mycket pengar. Under de senaste åren har det varit mer halkbekämpning än snöröjning. Vi har alltså haft ganska mycket snö under 2022, slår Adam Pettersson fast.

Snöröjning och halkbekämpning är alltså notoriskt svårplanerat?

– Ja, så är det. Vintern lever sitt eget liv. Det är omöjligt att sätta en budget som håller varje år. Det blir som det blir, svarar han.

"Under de senaste åren har det varit mer halkbekämpning än snöröjning", säger Adam Pettersson.
"Under de senaste åren har det varit mer halkbekämpning än snöröjning", säger Adam Pettersson. Foto: Lisa Olaison

Det mesta av snöröjningen och halkbekämpningen har Karlstads kommun lagt ut på entreprenad.

– För själva snöröjningen och halkbekämpningen är det ungefär åtta procent interna resurser och 92 procent externa resurser. Vi har till exempel saltning av busslinjenätet i helt egen regi. Samma med vårt prioriterade gång- och cykelstråk – det är ungefär tre mil långt – som vi själva sopsaltar, förklarar Adam Pettersson.

Sena snöfall

Även de första tre månaderna på det här året har varit snörika. Hittills i år har snöröjningen nära 9 miljoner kronor medan halkbekämpningen har kostat drygt 5 miljoner kronor. Adam Pettersson konstaterar att det kom ett par stora snöfall sent och det i kombination med att nätterna har varit kalla in i april har fått konsekvenser för grussopningen, alltså när kommunen tar bort gruset från vinterns halkbekämpning.

Den här veckan har den dock startat, men det kan dröja innan gatan där du bor sopas.

– Vi börjar med torgytor och de prioriterade gång- och cykelstråken. Det dröjer några veckor innan vi kommer ut i bostadsområdena, säger Adam Pettersson.

Artikeltaggar

Adam PetterssonHalkaKarlstadKarlstads kommunNyheterSamhälleSnöSnöröjningVinter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.