Redan under förkristen tid fanns traditionen att måla ägg enligt slavisk sed i västra Ukraina. Under slutet av 1800-talet flyttade många utomlands, blad annat till Brasilien och Kanada. De tog med sig traditionen och i Brasilien upptäckte Cleber Marchiori denna konstform.
– Vi kallar dem pysanky, ägg som sprider glädje.
Hans förfäder var några av dem som utvandrade till Brasilien. Under studietiden i Curitiba, Paraná, träffade han Claudia som blev hans fru.
– Hon har rötter i Italien men älskar de ukrainska traditionerna, bland annat broderierna, säger Cleber Marchiori, och visar skjortan som Claudia Marchiori broderat.
Pysanka är ett traditionellt dekorerat ukrainskt påskägg när man talar om ental, i pluralform säger man pysanky.
– Redan 3 000 år före Kristus målades ägg. Man lade dem i jorden för att det skulle ge god skörd.
Kulturell signal
När landet blev kristet blev även äggen en kristen sedvänja.
– För det ukrainska folket är de en kulturell signal. Det är viktigt nu, med tanke på situationen, att sprida och bevara traditionen, säger Cleber Marchiori.
Efter kristnandet levde traditionen vidare och de dekorerade äggen gavs nya, kristna innebörder. Under sovjettiden betraktades framställning av pysanky som en religiös sedvänja och förbjöds. Museala samlingar av pysanky förstördes. Konstarten levde emellertid vidare genom emigranter och efter Ukrainas självständighet 1991 har den fått en renässans i sitt hemland.
I den del av Brasilien där Cleber Marchioris anfäder slog sig ned i slutet av 1800-talet finns fortfarande en ukrainsk del sett till såväl språk som traditioner. Och här har pysankan överlevt.
– Fler pratar ukrainska än portugisiska.
Här, i södra Brasilien, väcktes Cleber Marchioris intresse för pysanka och inom den ortodoxa kyrkans församling startade han en workshop i tekniken. I gruppen fanns en kvinna från Ukraina och det var första gången hon målade på detta sätt.
Flytt till Karlstad
År 2017 gick paret Marchioris flyttlass till Sverige. Efter några år i Uppsala landade de i Karlstad där Cleber Marchiori nu jobbar som biträdande lektor inom fysik, varvat med konst, vid Karlstads universitet. Claudia Marchioris har ett vikariat som fritidsledare vid Nyedsskolan i Molkom.
Även här har paret satsat på att sprida kunskap kring pysanka. Inom NBV:s regi har Cleber Marchiori under våren lett en cirkel i konsten att förgylla ägg enligt gammal slavisk sedvänja.
– Vi säger slavisk tradition eftersom traditionen även finns i Polen, Rumänien, Litauen och Tjeckien. Olika kulturer har olika mönster.
Varje mönster har en betydelse, till exempel står den linje som går runt ägget för evigheten.
– Djur som avbildas symboliserar god hälsa och välmående.
Äggen kopplas ofta till påsk men används även som "kort", gåvor som man bland annat kan ge vid ett barns födelse. Men de hängs inte upp i ris som vi gör med våra påskprydnader.
Tekniken kan jämföras med batik. Vanligen pumpas luft in i ägget som då töms på innehåll via ett litet hål. Äggen dekoreras genom att man med hjälp av en särskild penna täcker över de fält som man vill behålla vita med smält bivax.
Olika färgbad
Äggen doppas sedan exempelvis i ett gult färgbad. Därpå täcker man med bivax över de fält man vill behålla gula och doppar ägget i ett orange färgbad.
På det sättet går man vidare med gradvis mörkare färger till det sista, svarta färgbadet. Slutligen avlägsnas vaxet genom att ägget värms upp och vaxet torkas bort.
I Ukraina används äggen när man inreder en speciell påskkorg, en pasok.
– I korgen dukar man upp en frukost bestående av färs, korv, kött, smör, ost, lamm och salt, berättar Claudia Marchiori.
– Ingen sill, den äter man till jul, säger Cleber Marchiori.
Äggen tjänar som dekoration och mitt i korgen placeras ett speciellt påskbröd, paska. Ibland utformas smöret som en skulptur av ett lamm.
Korgen tar familjerna sedan med sig till kyrkan där det hålls gudstjänst.
Korgen välsignas
– Den börjar vid tolvslaget på natten och håller på till fyra på morgonen. Man står upp hela tiden, det finns inga sittplatser.
Efter gudstjänsten samlas alla och biskopen välsignar korgarna innan var och en går hem till sig och äter.