Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads-Tidningen läggs ned: ”Det är otroligt sorgligt”

Publicerad:
Karlstads-Tidningens chefredaktör Veronica Sjöblom tar ner skylten på kontoret.
Karlstads-Tidningens chefredaktör Veronica Sjöblom tar ner skylten på kontoret. Foto: HP Skoglund

Karlstads-Tidningen kommer att läggas ned. Det sista numret kommer ut torsdagen den 20 april. Anledningen är en vikande upplaga för tidningen, där antalet prenumeranter har minskat drastiskt.

– Det är otroligt sorgligt och en väldigt tråkig nyhet att berätta för er läsare, säger chefredaktören Veronica Sjöblom.

Karlstads-Tidningen har under flera år kämpat med vikande prenumerationssiffror. Flera försök att vända trenden har gjorts, men antalet prenumeranter är nu så lågt att det inte är försvarbart att driva tidningen vidare.

– Det är självklart tråkigt att som medieföretag tvingas att lägga ned en tidning. Det är en pressröst som tystnar, säger Mikael Rothsten, mediechef för NWT Media.

Inget presstöd

Under 2022 föll dessutom upplagan under den nedersta gränsen för presstödet, vilket gör att det saknas ekonomiska förutsättningar att fortsätta att ge ut tidningen.

– Tidningen har stått för en riktigt bra journalistik, men verkat på en tuff marknad i Karlstad, där vi ju själva driver två andra tidningar, säger Tomas Skoglund, chef för Mediehus Nord, där Karlstads-Tidningen ingår.

Första Karlstads-Tidningen kom ut 15 november 1879. Den chefredaktören håller i är från 1939 då andra världskriget pågick för fullt.
Första Karlstads-Tidningen kom ut 15 november 1879. Den chefredaktören håller i är från 1939 då andra världskriget pågick för fullt. Foto: HP Skoglund

"Roligaste jag gjort"

Nedläggningen av Karlstads-Tidningen kommer inte att leda till några personalneddragningar och prenumeranterna kommer att erbjudas andra prenumerationer eller pengarna tillbaka.

– Det är otroligt sorgligt och en väldigt tråkig nyhet att berätta för er läsare, men jag förstår ägarnas beslut. Den här tiden har varit det roligaste jag gjort under hela min yrkeskarriär och vi ska sluta med flaggan i topp, säger Veronica Sjöblom, Karlstads-Tidningens chefredaktör.

Samtidigt som NWT Media nu väljer att lägga ner Karlstads-Tidningen satsas det på den lokala journalistiken. För någon vecka sedan fattade styrelsen beslut om att satsa inte mindre än sju tjänster, varav fyra journalister, för att utveckla och säkra framtiden för den lokala journalistiken. Ett projekt som även ska ta fram nya digitala erbjudanden och skapa nya annonsprodukter för den lokala marknaden.

– Vi befinner oss nu ett läge där vi både behöver bromsa och gasa för att hitta de ekonomiska förutsättningarna för att kunna bära den viktiga lokaljournalistiken in i en helt digital framtid, säger Mikael Rothsten.

Vad händer med din prenumeration?

Alla prenumeranter kommer att få brev hemskickade med information om vad som händer med er prenumerationen.

Prenumererar du endast på Karlstads-Tidningen?

Dina innestående pengar kommer att återbetalas till dig, fyll i ditt kontonummer (inklusive clearingnummer) på svarstalongen som följer med i brevet och skicka in den till oss i det bifogade svarskuvertet. Vill du hellre ringa eller mejla till prenumerationsavdelningen och meddela vilket kontonummer du önskar få pengarna utbetalda till, hör av dig på vardagar mellan 7-15 på 054-221429 eller mejla till prenumeration@kt.se. Glöm inte att ange ditt kundnummer eller namn och adress.

Vi behöver ditt svar senast den 3 maj 2023.

Om du betalar din tidning via autogiro eller kort sker återbetalning till det konto/kort som dragningen skett ifrån. Ditt autogiromedgivande kommer att sägas upp automatiskt efter att återbetalningen är gjord utan att du som kund behöver göra något.

Prenumererar du på en annan tidning inom NWT Media-koncernen?

Du som prenumererar på Karlstads-Tidningen har rätt att få dina innestående pengar tillbaka, men om du prenumererar på en av våra andra titlar kan du också välja att använda pengarna till att förlänga din andra prenumeration.

Om du vill att vi förlänger din andra prenumeration behöver du inte göra någonting. Pengarna du betalat in för Karlstads-Tidningen kommer då automatiska att överföras till din andra prenumeration.

Vill du ha pengarna återbetalda, vänligen kryssa i det alternativet samt fyll i ditt kontonummer (inklusive clearingnummer) på svarstalongen som skickas med i brevet och skicka in till oss i det bifogade svarskuvertet.

Vi behöver ditt svar senast den 3 maj 2023. Hör vi inget av dig innan dess, kommer din andra prenumeration att förlängas med innestående belopp.

Artikeltaggar

JournalistikKarlstadKarlstads-TidningenNyheterTidningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.