Hoppa till huvudinnehållet

Per Andersson rider in med rock'n'roll-revy: ”Tramsar så mycket jag bara orkar”

Publicerad:
Den 4 april rider Per Andersson in med sin "Räkhäst"-föreställning till Karlstad där han lovar att tramsa så mycket han orkar.
Den 4 april rider Per Andersson in med sin "Räkhäst"-föreställning till Karlstad där han lovar att tramsa så mycket han orkar. Foto: Robert Eldrim

När han var tio år skrev han ner ordet "räkhäst" på en lapp som i alla år hängt med i idélådan.

Sedan gick allkonstnären Per Andersson och blev folkkär och har fått hela Sverige att gapskratta. Nu rider han in till Karlstad med sin soloshow där ordet kommit väl till användning.

– Jag späker mig för att få publiken att ramla ur sadeln – jag tramsar så mycket jag bara orkar!

När Karlstads-Tidningen når Karlstadsaktuelle komikern Per Andersson har han precis klivit ur en radiostudio där han spelat in ett ännu hemligt projekt.

– Jag har inte gjort så mycket radio tidigare, men så fick jag frågan om det här projektet. Det kändes som en rolig idé! Det är jag och en kompis som skrivit detta otroliga stycke – eller serie, berättar han och försöker att inte försäga sig vad det handlar om.

Annars är han dubbelt aktuell med den komiska farsen "Peter Pan går åt helvete" där bland andra Pernilla Wahlgren, David Batra, Clara Henry och Ola Forssmed medverkar – och sin enmansföreställning "Räkhäst – I huvudet på Per Andersson" som galopperar in i Karlstad den 4 april.

– Vi har turnerat från och till i vad är det nu... är det två år? Nu ska vi ut på lite småsvängar och vi har spelat den så den är väloljad, hästen är vältrimmad!

Vad kan Karlstadspubliken förvänta sig?

– En häst på två ben höll jag på att säga! Jag spänner för sulkyn på räkhästen och rider in i Karlstad. Jag går all in, jag sjunger sånger, späker mig för att få publiken att ramla ur sadeln – jag tramsar så mycket jag bara orkar! Jag tar på mig peruker, bjuder på sketcher och revy – och infall. Allt är nyskrivet, men det finns absolut grejer som är på uppstuds! Och publiken får vara lite delaktig.

"Jag har en kompis som bor i Filipstad, varje gång jag pratar med honom, även om han är arg, så tänker jag 'Fan, va trevlig han är'", säger den Karlstadsaktuella komikern om den värmländska dialekten.
"Jag har en kompis som bor i Filipstad, varje gång jag pratar med honom, även om han är arg, så tänker jag 'Fan, va trevlig han är'", säger den Karlstadsaktuella komikern om den värmländska dialekten. Foto: Robert Eldrim

Hyllning till fantasin

Han beskriver "Räkhäst" som en hyllning till fantasin och berättar att den funnits med honom länge.

– När jag började skriva på showen hade jag en idélåda som jag har skrivit och lagt ner lappar i sedan jag var tio år gammal. Då hittade jag den där det stod "räkhäst" på.

Vad kan du ha tänkt då?

– Exakt! Det är lite det vi forskar i under föreställningen och dyker djupare i. Den har legat där den där lappen och jag har tagit fram den ibland och garvat och bara låtit lappen vara kvar. Och nu när jag ska göra min enmansshow tittade jag i den där idélådan och då kom lappen fram och it all makes sense – det är det den ska heta! Det är hyllning till fantasin och barnasinnet, korsat med jävla rock'n'roll-revy, skrattar Per Andersson och fortsätter:

– Det blir jag, musiker och ett jävla drag! Jag vet inte om det är lockande eller avskräckande, men publiken får på nåt sätt besöka mig i mitt huvud – med skräckblandad förtjusning förhoppningsvis.

Traumatiserad på SVT

Att få skriva och göra sin helt egna humorshow är såklart ett drömprojekt för Mölndalskomikern som de senaste 20 åren fått folk att gapskratta. Han har avverkat julkalendrar, filmer, tv-serier, Diggiloo-turnéer, musikaler – och såklart varit en grundbult i humorgruppen Grotesco. Hans medverkan i första säsongen av det populära tv-programmet "Bäst i test" är det också många som minns. Och speciellt det test där han tvingades lyssna på en enformig saxofonslinga som nästan höll på att ge honom bestående men.

Hur traumatiserad är du efter den där saxofonslingan i Bäst i test?

– Det sjukaste med det var ju att jag satt där och lyssnade i 58 minuter eller vad det var, och fick en chock när SVT sa att de lagt ut hela klippet på SVT play – och det var det mest sedda klippet den månaden! skrattar Per Andersson och fortsätter:

– Det var folk som kom fram till mig på stan efter och började sjunga den där saxofonslingan. Det händer fortfarande ibland! Jag får nåt sms där nån har sjungit in den eller nån bara tittar på mig och säger... detta kanske är svårt att skriva i skrift, men "Du! Duhdudududuhdududuh!".

Per Andersson härmar saxofonslingan som sätter sig på hjärnan efter två sekunder.

– Det roligaste var ju att jag blev så lurad, att det bara var jag som gjorde det testet! Nu har jag kunnat släppa det lite, men jag var traumatiserad i någon vecka efteråt i alla fall.

Egen utställning

Just nu pågår också utställningen "Per Andersson – Nyfiken på skratt" på Mölndals stadsmuseum om hans liv och gärning.

– Det är mitt stora skryt just nu, att de ringde i höstas och frågade om de fick göra en utställning om mig. Farsan letade fram gamla bilder och vi såg på gamla filmer hemma. Man gör saker i en rasande fart. Jag är ingen som tittar bakåt direkt, utan snarare framåt. Utställningen är en sån grej som känns väldigt ärofylld. Kommer jag inte att få hybris nu så är jag nog fine.

"Jag skrattar mest hela tiden. Det roligaste som finns är ju folk. Att sätta sig på buss eller restaurang och höra andra prata", berättar Per Andersson om vad han själv skrattar åt.
"Jag skrattar mest hela tiden. Det roligaste som finns är ju folk. Att sätta sig på buss eller restaurang och höra andra prata", berättar Per Andersson om vad han själv skrattar åt. Foto: Robert Eldrim

Artikeltaggar

DiggilooFilipstadFilmerKarlstadKomikerMölndalNöje/KulturPer AnderssonSVT

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.