Hoppa till huvudinnehållet

Barndomsvännerna satsar på feelgood-resor till Sicilien: ”Allt var som på film”

Publicerad:

Middag bland vinrankor, vandring längs havet och yoga i morgonsolen. Det blir verklighet när Värmlands-kompisarna Maria Wikström och Annika Pettersson La Rocca slår sig samman och anordnar resor till Sicilien.

– Det här är feelgood på riktigt, säger Maria.

Maria Wikström och Annika Pettersson La Rocca har börjat anordna resor tillsammans till Sicilien. Här är de på den första "testresan" i höstas – som deltagarna beskrev som magisk.
Maria Wikström och Annika Pettersson La Rocca har börjat anordna resor tillsammans till Sicilien. Här är de på den första "testresan" i höstas – som deltagarna beskrev som magisk. Foto: Privat

Som barn umgicks de som ler och långhalm under uppväxten i Säffle. Man kan säga att de mer eller mindre satt ihop.

– Vi ringdes varje morgon och gjorde upp att vi skulle träffas ”på hörnet”, sen umgicks vi hela dagen i skolan, och ringdes vi när vi kom hem igen, berättar Annika.

Under högstadiet och gymnasiet var Maria och Annika spindlarna i nätet i umgängeskretsen, och upptäckte redan då att de bar på en entreprenörsgen – tjejerna stod bakom allt från fester till frågesport.

– Vi är och var riktiga ”doers”, alltså sådana som alltid kavlar upp ärmarna. Men inte bara det. Vi har båda två kvalitetstänket och ser alltid till detaljerna, säger Maria.

Drog åt olika håll

Efter skoltiden drog de, som många andra, åt olika håll. Annika spenderade ett år i USA för att sedan jobba på Duvan-huset innan hon gick en reseledarkurs, för att slutligen studera turism i Göteborg.

– Sen började jag på Forex i Stockholm. Mellan vi var 30 och 50 år hördes jag och Maria inte så mycket, berättar Annika.

Maria i sin tur, jobbade på hotell utomlands under flera års tid, innan hon så småningom flyttade till Sälen. Där tog hon och hennes man Jonas ut grupper på fjället och kopplade det till ledarskap. Maria började senare på Sälens högfjällshotell och ansvarade för deras stora grupper och event. Men så fick de båda vännerna upp kontakten igen – efter Annikas nya, sicilianska vändning i livet.

– Jag var på Sicilien för att hälsa på en vän, när jag träffade Leonardo. På den vägen är det, ler Annika, och fortsätter:

– Jag sa upp mig från Forex och flyttade ner till Sicilien, och vi gifte oss 2013. Här driver jag restaurangen A’nica i Palermo, samtidigt som jag och Leonardo håller på att bygga upp hans familjegård Rocca Sirignano utanför Alcamo.

Såddes ett frö

Annika och Maria, som inte hade setts på många år, träffades igen hemma i Värmland när Annika var hemma och hälsade på sin familj. Maria hade ett år tidigare flyttat till Karlstad. När Annika berättade om sitt sicilianska liv såddes ett frö hos dem båda.

– Jag anordnade resor i mitt företag VeryYes, och hade tankarna på att göra en drömresa utomlands med det egna konceptet Very Bliss. Annika berättade om sin gård och vi båda kände ja, det här skulle kunna vara något vi kunde göra tillsammans. Vi fann varandra jättefort, säger Maria entusiastiskt.

Maria och Annika har känt varandra sedan de var små.
Maria och Annika har känt varandra sedan de var små. Foto: Privat

"Slet som djur"

Sagt och gjort. Maria åkte till Sicilien för att reka och efter lång planering var konceptet klart. De båda vännerna skulle anordna en feelgood-resa för kvinnor, med vandring, yoga och förstås – massa god, siciliansk mat.

Den första testresan anordnade de för några månader sedan.

– Vi slet verkligen som djur, för vi ville att varenda detalj skulle sitta. Middagen under vinrankorna blev magisk. Vi bjöd på ostar med marmelad på fikon och päron, som jag hade gjort. Vinerna var våra egna från gården, och vi åt typisk siciliansk, närproducerad mat – som aubergine med parmesan, aubergine-lasagne, caponata som är en grönsaksblandning och grillad salsiccia, berättar Annika.

Maria fyller i:

– Tjejerna som var med på resan sa i utvärderingen efteråt att allt var som på film. Jag och Annika är så trygga med varandra. Vi är lika på många sätt, men också olika. Men något vi alltid vetat om är att när vi gör något tillsammans, då blir det bra.

Dass från Karlstad

Ingen resa till Sicilien utan att få känna av sista minuten-tänket från en riktig sicilianare. Annikas man Leonardo hjälpte bland annat till att bygga en toalett utomhus, med en ”dass-insats” som Annika köpt på K-Rauta i Karlstad.

– Jag flög ner med den där insatsen, haha. Bara två veckor innan resan sa Leonardo att allt ordnar sig. Och det gjorde det. Vi var ju tvungna att ha en toalett om vi skulle äta middagen bland vinrankorna utomhus, men tanken var att det absolut inte fick vara nån baja-maja, utan en ”fin toalett”. Det blev det.

Ett utedass av den fräschare typen byggdes inför middagen utomhus.
Ett utedass av den fräschare typen byggdes inför middagen utomhus. Foto: Privat

Maria, som gillar att planera, har även hon fått finna sig i att lita på att Leonardo löser saker på sitt sätt.

– Några timmar innan middagen ställde han sig för att måla en dörr som var entrén till middagen. Nu vet jag hur han funkar, att han har en idé och att man bara får lita på honom och att han löser det på sitt sätt.

Ost från trakten och vin från Annikas och Leonardos gård.
Ost från trakten och vin från Annikas och Leonardos gård. Foto: Privat

Ny resa i höst

Annikas och Leonardos dröm är att på sikt renovera den stora familjegården och kanske starta ett bed and breakfast. Men för nu går all tid till Annikas restaurang i Palermo – och för att utveckla resekonceptet tillsammans med Maria.

– Nästa resa till Sicilien kör vi i september. Då twistar vi lite för att det ska bli ännu bättre den här gången. Sen är min förhoppning att vi ska utveckla det hela och erbjuda företagsresor, säger Maria.

Hon avslutar:

– Mitt mål är att vi ses i den här fina miljön och blandar avkoppling med fysisk aktivitet och att man åker hem inspirerad med massor av ny energi. Jag och Annika står för hög service samtidigt som man får med sig ”hemma-hos-känslan”. Det är feelgood på riktigt.

Hela gänget på den första resan till Sicilien.
Hela gänget på den första resan till Sicilien. Foto: Privat

Artikeltaggar

FamiljKarlstadPalermoResorRestaurangerSicilienYoga

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.