Hoppa till huvudinnehållet

Stort tryck på tatueringsmässan: ”Perfekt tillfälle för dem som är nyfikna”

Publicerad:
Under två dagar anordnas tatueringsmässan Wermland Ink på Nöjesfabriken i Karlstad.
Under två dagar anordnas tatueringsmässan Wermland Ink på Nöjesfabriken i Karlstad. Foto: Henrik Witt/TT

Under ett års tid har förberedelserna pågått och nu i helgen är det dags.

I dagarna två är det tatueringsmässa på Nöjesfabriken som arrangörerna hoppas ska locka flera tusen besökare.

– Ett perfekt tillfälle för dem som är nyfikna på tatueringar, men inte kan så mycket, säger Heléne Dahlberg, konferencier och medarrangör.

Det är några år sedan sist det anordnades en tatueringsmässa i Karlstad. Då var det mässor som reste runt i hela landet, men nu är det dags för en i värmländsk tappning – Wermland Ink.

– Jag har frågat mina kunder och ingen har varit på någon. Den senaste i Värmland var för 13–14 år sedan så det är ganska längesen, säger Heléne Dahlberg, som annars driver och är tatuerare på Studio Bläck i Forshaga.

Generöst med tider

74 tatuerare och utställare från hela Sverige kommer vara på plats i Nöjesfabriken under fredag och lördag. Med sig har de sina portfolios och det kommer vara generöst med drop in-tider för dem som vill bli tatuerade. Det blir även tävlingar och musikuppträdanden på scenen.

– Det blir väldigt mycket inspiration. Att hänga med likasinnade, bara gå runt och mysa och andas tatueringar i dagarna två. Ett perfekt tillfälle för dem som är nyfikna på tatueringar och har varit sugna på att skaffa en, men inte kan så mycket.

Heléne Dahlberg är konferencier och medarrangör.
Heléne Dahlberg är konferencier och medarrangör. Foto: Pressbild

Trycket på förhandsbiljetterna har varit stort och arrangörerna hoppas att så många värmlänningar som möjligt dyker upp.

– Om en procent av värmlänningarna köper biljett så är det 2 000 personer. Det bor många i Värmland som har tatueringar och jag har hört att förr på mässorna kom det som mest 8 000 besökare.

Viktigt med research

Tanken är som sagt att det ska gå att tatuera sig på plats, men det går även att boka tid hos respektive tatuerare för att vara helt säker. Dock är det en del att tänka på innan.

– Det är viktigt att göra sin research innan och välja en tatuerare som är bra på den sortens tatueringar man vill göra – och inte i första hand gå på priset. Den kommer ju sitta där ett tag.

Bland annat gästar en tatuerare från Örebro som gör autentiska polynesiska tatueringar som knackas in i huden. Numera med hjälp av sterila nålar och inte sköldpaddeben som det var förr i tiden.

– Det är väldigt speciellt eftersom bäraren inte bestämmer motivet innan, utan det är tatueraren som skapar det utifrån personen som blir tatuerad. Det är en spirituell tatuering som är väldigt spännande att titta på när den görs. Det får man inte missa, det är en upplevelse utöver det vanliga.

Artikeltaggar

KarlstadNöjesfabrikenNyheterTatueringarVärmland

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.