Hoppa till huvudinnehållet

Grävgeneralerna: "Fri journalistik är viktigare än någonsin"

Publicerad:
År 2021 arrangerades Grävseminariet i Borås.
År 2021 arrangerades Grävseminariet i Borås. Foto: Grävseminariet

Den fria journalistiken är otroligt viktig, med tanke på krig och den felaktiga information som sprids.

– Det måste finnas någon som tar reda på sanningen. Den är viktig för demokratin, säger Sonya Cunningham Oldenvik, grävgeneral för Föreningen Grävande journalisters årliga grävseminarium som i år hålls i Karlstad.

Under fredag och lördag samlas över 600 journalister från olika delar av världen på Karlstad CCC för att träffa kollegor, inspireras och lära av varandra om hur man på olika sätt kan gräva fram nyheter och avslöjanden.

Första i Karlstad

FGJ:s årliga grävseminarium, som har arrangerats sedan 1989, är en av de största och mest uppskattade träffarna för svenska journalister.

Sonya Cunningham Oldenvik, grävgeneral.
Sonya Cunningham Oldenvik, grävgeneral. Foto: Grävseminariet

– Det här är jättestort, det är första gången seminariet hålls i Karlstad. Vi skickade in en ansökan och de var nöjda, så nu har vi planerat för detta sedan slutet av sommaren, säger Sonya Cunningham Oldenvik.

Hon och Frida Granström är grävgeneraler och det är första gången arrangemanget har två generaler.

– Vi ville dela på ansvaret och det roliga. Vi arbetar tillsammans med ett 20-tal lokala aktörer som jobbar i olika programgrupper som fixare, med föreläsare, gala, kommunikation och ekonomi och sponsorer.

Klimat och polis

Det blir två fullspäckade dagar med ett stort antal föreläsare som delar med sig av erfarenheter och tips. Det handlar om allt från hur man gräver i klimatfrågor och granskar rättsväsendet och polisen till hur man gräver på en liten redaktion, gränsjournalistik, hur man gör siffror begripliga och var etiken sätter stopp.

Flera programpunkter handlar om landsbygd och skog. Under rubriken Lämna staden delar Marion Palm, ATL, med sig tips om hur man granskar exempelvis felaktigt utbetalda lantbruksstöd och livsmedelsaffärer med Ryssland.

– Den fria journalistiken är viktigare än någonsin, anser Sonya Cunningham Oldenvik.

Hon tipsar om Jo Becker, New York Times, som tre gånger fått Pulitzerpriset för sina granskande reportage.

Svårbevakad region

En reporter inbäddad i Amazonas, Fabiano Maisonnave, tar upp frågan om hur dess betydelse för den biologiska mångfalden och klimatet står i bjärt kontrast till hur illa den behandlas. Det handlar om hur man bevakar en så viktig region där den största delen av ekonomin är svart, gränser mest existerar på kartan, hela städer försörjer sig på kriminalitet och det inte finns någon tillförlitlig lokalpress.

Det blir också en paneldebatt mellan Fabiano Maisonnave och Lisa Röstlund, Dagens Nyheter, som granskat skogsnäringen och blivit utsatt för granskning av dem hon granskat.

Dold kamera

En programpunkt är Så presenterar du ett gräv på 200 sekunder. Här medverkar bland andra Robert Aschberg. 200 sekunder är ett videoformat där Aftonbladet gör grävande journalistik anpassad för mobilen. Här betonas bland annat vikten av bra rörliga bilder och konfrontation/ansvarsutkrävande vilket är centralt i programmen. De arbetar ofta med dold kamera för att komma nära det och dem som granskas.

Frida Granström, grävgeneral.
Frida Granström, grävgeneral. Foto: Grävseminariet

Under rubriken How to examine "41 minutes of fear" in the US Capitol" medverkar Joyce Sohyun Lee och hennes kollegor i Washington Posts Visual Forensics. Teamet har med hjälp av ansiktsigenkänning, tidigare opublicerat videomaterial och intervjuer med kongressledamöter rekonstruerat det som hände i Kapitolium, Washington, den 6 januari 2021. På Gräv23 går hon igenom arbetet med videon steg för steg och beskriver hur den här typen av innovativ journalistik kan bidra till att förstå stora viktiga nyhetshändelser.

Senare i UR

– En del av innehållet kommer att sändas i Utbildningsradion och blir då tillgängligt för allmänheten. Det blir om någon månad, säger Sonya Cunningham Oldenvik.

Guldspadevinnarna får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén.
Guldspadevinnarna får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén. Foto: Grävseminariet

Under seminariet delas Sveriges finaste grävpris – Guldspaden – ut i åtta olika klasser. En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in.Totalt är 65 personer nominerade. Juryn kommer under Guldspadegalan att dela ut 21 priser, inklusive Juryns särskilda pris. Vinnarna får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén.

Artikeltaggar

AftonbladetATLFabiano MaisonnaveJo BeckerJournalistikKarlstadKarlstad CCCNew YorkNyheterRysslandSveriges Utbildningsradio

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.