Redan efter ett år på den treåriga utbildningen vid hantverksskolan Dacapo i Mariestad startade Mikaela Humble en enskild firma som hon arbetade med, parallellt med studierna. Där blev hon samarbetspartner med sin lärare Nils-Erik Andersson.
På skolan lärde hon också känna Joost Huisman som senare gick in som delägare i Wermlands Byggnadsgille och blev hennes kollega. Sedan 2012 är Wermlands byggnadsgille ett aktiebolag med uppdrag över hela länet.
– Med kunskap och erfarenhet av arbete med traditionella tekniker och material utför vi ett brett spektra av trärelaterade hantverksarbeten. Allt från timmerbyten till finsnickerier, säger Mikaela Humble.
Den enskilda firman startade 2007 och ett av de första uppdragen var en renovering av ett officersboställe på Segerstad där även Värmlands museum var involverade.
Mikaela Humble berättar om Nils-Erik Andersson, numera bortgången, som hade en lång bakgrund inom byggnadsvårdsområdet.
– Han gick utbildningen i Mariestad på 1990-talet och bodde senare på Gjutaregården i Sunne kommun. Sedan avvecklade han sin medverkan i företaget innan han avled, han var en mentor och förebild inom Wermlands byggnadsgille. Numera delas ägarskapet mellan Mikaela Humble och Joost Huisman.
Genom åren har företaget utfört flera stora byggprojekt.
– 2010, 2011 och 2013 renoverade vi Ritamäki finngård i Lekvattnet. Det var det första stora jobbet.
Därefter har Wermlands byggnadsgille bland annat haft uppdrag på Värmlands Säby söder om Kristinehamn under 2013-2014, arbetarbostället vid Mårbacka, ett antal finngårdar och nu Frykeruds herrgård.
– Vi utför en rad olika uppdrag åt privata och offentliga uppdragsgivare, från stort till litet. Vi arbetar med hållbara och äkta material och metoder, som passar både äldre och nya miljöer.
Det kan till exempel handla om att lyfta byggnader, byta stockar, timra nytt och laga befintligt. Wermlands byggnadsgille lägger tak och bygger bjälklag, sätter fasader och bygger glasverandor. De tillverkar också fönster och dörrar, gör hela platsbyggda kök och fast inredning.
Wermlands byggnadsgille sysselsätter i dag åtta personer, inklusive Mikaela Humble och Joost Huisman. Därutöver har företaget ett antal inarbetade samarbetspartners. De har fullt upp med arbete hela året och alltid bedrivs flera projekt parallellt.
– Egentligen skulle vi behöva vara fler men vi är noga med vilka vi anställer och har höga krav på hantverksskicklighet, och att man är en god lagspelare.
Företagets nisch är främst att ta hand om gamla hus och genom kunskapen om gamla hantverksmetoder och antikvariska ställningstaganden kan de tillvarata och bevara husets kvaliteter på bästa sätt.
– Men vi använder både moderna verktyg och traditionella såsom yxa, handhyvel och liknande, annars skulle det kosta för mycket för beställarna.
Ett pågående projekt är restaureringen av Fintatorp på Skutberget, ett arbete som pågått under tre år och ska vara klart till sommarn. Två ekonomibyggnader är klara och nu rustas själva bostadshuset upp. Dess ursprung ska ha anor från 1600-talet och flyttades till sin nuvarande plats i början av 1800-talet.
Mikaela Humble visar huset där fönstren snart ska sättas in, väggar ska putsas med lerklining, innertak ska fixas, skorstenen muras och golvet ska förses med breda bräder. Den gamla bakugnen har kommit fram och planen är att den ska komma till användning.
– Fönstrens foder blir kopior av de gamla och vi kommer att använda munblåst glas. Vi använder mycket lokalproducerade material och samarbetar med lokala företag så mycket vi kan, säger Mikaela Humble.