Hoppa till huvudinnehållet

Tårtpinglan Lisa gör stora tårtor på liten spis: ”Jag är supernöjd”

Publicerad:
Tårtpinglan Lisa Tyrenhag i köket där alla tårtor och bakverk skapas i den lilla ugnen bredvid henne. Foto: Veronica Sjöblom

Lisa Tyrenhag som driver Tårtpinglan är känd för sina fantasifulla tårtor med kreativa figurer. Men efter pandemin då de flesta stora kalas var inställda är det nu de höga livsmedels- och elpriserna som ställer till det.

– Jag var här på nätterna och bakade eftersom elpriset var billigare då.

På insidan av industrilokalen på Nolgård i Hammarö doftar det nybakat och Lisa Tyrenhag har precis tagit ut ett gäng tårtbottnar som står och svalnar på det stora bakbordet. Det är måndag och veckan kommer att fyllas med massor av vaniljkräm och figurer i sockerpasta.

Köket är inte stort, men det är här de populära tårtorna skapas.

– Där gör jag tårtbottnarna och på spisen kokar jag vaniljkrämen, berättar Lisa Tyrenhag och pekar på en helt vanlig induktionsspis med ugn som finns i var och vartannat hem.

Hon fortsätter:

– Det är det som är grejen – att det inte är storskaligt. Det är verkligen hembakat på riktigt.

"Behövde butiken"

Lisa Tyrenhag tog över Tårpinglan för drygt fyra år sedan när den dåvarande ägaren hade tänkt avveckla verksamheten, som då låg på Lamberget i Karlstad.

– Jag var stamkund där, men älskade att baka så just för min hobby så behövde jag butiken.

Figurtårtorna är populära och i synnerhet Babblarna. "Jag brukar ha minst en varje vecka", säger Lisa Tyrenhag.
Figurtårtorna är populära och i synnerhet Babblarna. "Jag brukar ha minst en varje vecka", säger Lisa Tyrenhag. Foto: Veronica Sjöblom

Hon jobbade då i fastighetsbranschen och var personalansvarig för 50 anställda, men hade tidigare jobbat på Damms konditori. Nu rår hon bara över sig själv och sin egen tid.

– Jag är supernöjd med hur jag har det nu. Det är en del som sagt "Du är hela tiden fullbokad – är det inte dags att anställda någon?" Men nej, jag vill gärna baka i en så här liten ugn. Jag vill inte ha det storskaliga. Det jag lämnar ifrån mig ska vara grejer av kvalité som jag vet blir bra. Jag vill inte hafsa ihop något.

Fick tacka nej

Även om våren tvekar så är bröllopssäsongen faktiskt i gång med första möten med paren och provsmakning.

– Förra året var heeelt galet med bröllopstårtor! Jag hade nog kunnat jobba 24 timmar varje dag. Jag fick säga nej till många. Den 9 juli gjorde jag tårtor till tre bröllop och sa nej till nio stycken. I år är många som bokat in som skulle ha gift sig förra året, men då var det ju fullt eftersom alla som skulle gifta sig 2020 och 2021 gifte sig då i stället.

Bröllopssäsongen har precis startat.
Bröllopssäsongen har precis startat. Foto: Veronica Sjöblom

Till den 29 april är första bröllopstårtan beställd och sen rullar det på varje lördag ända in i september.

– Det blir ingen helgsemester för mig i år, men det är superroligt att göra bröllop! skrattar Lisa Tyrenhag.

I lokalerna finns även en liten butik i anslutning där det går att köpa dekorationer, alla möjliga bakredskap och ingredienser. "Butiken är mer en servicegrej, det finns många bra webbshoppar och det går inte att konkurrera", säger Lisa Tyrenhag.
I lokalerna finns även en liten butik i anslutning där det går att köpa dekorationer, alla möjliga bakredskap och ingredienser. "Butiken är mer en servicegrej, det finns många bra webbshoppar och det går inte att konkurrera", säger Lisa Tyrenhag. Foto: Veronica Sjöblom

Annat var det under pandemin som sagt då restriktionerna förhindrade de större sammankomsterna.

– Den här verksamheten bygger ju på att man träffas och har kalas och fester. Och så ska man gärna vara många så det kan inbringa intäkter. Jag är glad att jag kunde betala räkningarna jag hade här med hyra och el.

Vill inte höja priserna

Även de skenande livsmedelspriserna i kombination med de höga elpriserna har också satt sin utmaning för företaget.

– Allt jag använder har blivit dyrt! Det är socker, smör, grädde och ägg. Ägg är svindyrt! Det gäller att hamstra när det är extrapriser och se till att det är bra datum. Tårtorna jag gör är ju inte billiga från början eftersom de tar lång tid att göra, men jag har försökt att inte höja priserna utan att jobba så smart som möjligt.

Det kan innebära att arbetstiden blir en annan.

– Jag var här på nätterna och bakade eftersom elpriset var billigare då. Och jag stängde av kylskåp som jag inte använder, det har jag aldrig gjort förut.

Ätbart lim kan vara bra när de ska skapas smarriga dekorationer.
Ätbart lim kan vara bra när de ska skapas smarriga dekorationer. Foto: Veronica Sjöblom

Men just den här måndagen har Lisa Tyrenhag dragit i gång bakandet efter lunch. Sedan väntar kokningen av vaniljkrämen.

– Under tisdag till fredag gör jag alla dekorationer, det tar den största delen av tiden. Figurerna gör jag av sockerpasta för då håller de bättre och tårtorna täcks av marsipan – det blir godast. Sedan ska allt iväg på lördagarna. På söndagar försöker jag vara ledig.

På tal om utmaningar – vilken är den krångligaste tårtan du gjort?

– När jag precis hade tagit över så gjorde jag en tårta som såg ut som ett drakhuvud med horn – det var en gång aldrig mer! Den tog jättelång tid att göra, bara själva dekoreringen tog en hel dag.

Artikeltaggar

BabblarnaBakningBröllopButikerFamiljHammaröHandelHobbyKonditorierLivsmedelNolgårdNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.