Hoppa till huvudinnehållet

Stipendier till fyra konstnärer

Publicerad:
Till vänster Thor Fagerkvist-stipendiaterna Thomas Christenson och Helene Karlsson, till höger resestipendiaten Karin Lööf. Foto: Värmlands konstförening

Fyra konstnärer har utsetts till mottagare av Värmlands konstförenings stipendier. De fick ta emot dessa vid föreningens årsmöte under onsdagskvällen.

Värmlands konstförening är en vänförening, fanklubb, till Värmlands konstnärsförbund , yrkessammanslutningen.

Thor Fagerkvist-stipendiet delas mellan en kvinna och en man. Helene Karlsson, Arvika, och Thomas Christenson, Karlstad. De har båda långa konstnärliga karriärer bakom sig. De får 25 000 kronor var.

Helene Karlsson, Arvika, använder olika uttrycksätt såsom måleri, teckning, grafik, textilt grundade verk, mosaik. "Du är också och kanske framför allt en människa som brinner för viktiga frågor, och som outtröttligt söker och finner vägar att lyfta fram dem i ljuset", säger föreningen bland annat i sin motivering.

Thomas Christenson, Karlstad, målar i olja, akryl och kol. Han har vuxit upp med hästar, vilka ofta finns med på hans målningar. Han har bland annat rest runt i USA för att uppleva vildhästar att fånga upp som motiv.

Åke Lekmans resestipendium på 10 000 kronor hade lockat åtta sökande. Det tilldelas keramikern Karin Lööf, Karlstad. Hon har för tredje gången fått erbjudande om att ställa ut tio alster på arkitektkontoret Timeless Livings visningsrum i centrala Tokyo tillsammans med två andra keramiker. Allt under förutsättning att minst en av dem personligen kommer till vernissagen i november. Karin Lööf tackade ja.

Pingels ungdomsstipendium på 10 000 kronor lockade fyra sökande, sedan föreningen nu släppt kravet om medlemskap i yrkessammanslutningen Värmlands konstnärsförbund. Stipendiet ska enligt stadgarna användas till vidareutbildning eller projekt.

Detta stipendium går till ännu en keramiker, Malin Uhlén, som är under utbildning. Detta stipendium har namn efter donatorparet Pingel och består av 10 000 kronor.

Artikeltaggar

ArvikaHelene KarlssonKarin LööfKarlstadKeramikKonstOljaStipendierVärmlands länVernissager

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.