Hoppa till huvudinnehållet

Vi i Värmland behöver väga mindre

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning lider av övervikt eller fetma. Fetma är i dag klassat som en sjukdom – obesitas – och leder ofta till följdsjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlproblem men också till social stigmatisering, psykiska besvär och i värsta fall en för tidig död.

Det finns forskare som menar att 35 olika sjukdomar är associerade till fetma och att hela 80 procent av diabetessjukdomar bror på fetma. Övervikt är ingen sjukdom, men det är däremot fetma. Den som har övervikt riskerar att utveckla fetma.

Man hör ofta talas om bukfett och underhudsfett och det förstnämnda är skadligare än det sistnämnda. Bukfetma är det fett som sätter sig som ett stort fettlager både runt midjan och inne i magen. Bukfettet går in i blodet och kan orsaka skador på blodkärlen, levern och bukspottkörteln och är farligare än underhudsfettet.

Genetik spelar stor roll för vem som drabbas av bukfetma. Män samlar lättare på sig fett i buken än kvinnor. Bukfetma kan vara svårt att mäta, eftersom det inte syns under huden utan finns inuti magen och runt de inre organen. Cancerfall kopplade till övervikt och obesitas ökar mest av alla påverkbara cancerfall både i Sverige och globalt.

Det kan finnas en mängd olika orsaker till att vi drabbas av övervikt och fetma men många av dessa handlar om levnadsvanor. Vi äter alltför mycket samtidigt som vi ägnar oss åt för lite fysisk aktivitet. Vuxna ska enligt utfärdade rekommendationer ägna sig åt minst 150–300 pulshöjande aktiviteter per vecka, det vill säga 2,5–5 timmar.

I Värmland uppger 66 procent att de når upp till den nivån. Det betyder att var femte värmlänning sitter mer än tio timmar still per dag. Det är verkligen inte bra. Vi går och cyklar i lägre grad och åker bil i större utsträckning. Matvanorna inkludera i allt större mängd saker som läsk, godis och snabbmat. Svenskarna har de sämsta matvanorna i Norden. 17 procent av ungdomars kaloriintag kommer från godis, läsk, chips och bakverk. 8 av 10 unga äter för lite frukt och grönt. Mer än vart femte skolbarn i lågstadieåldern har övervikt eller fetma och förekomsten ökar med åldern. 2018 noterades att drygt 16 procent av Värmlands fyraåringar definierades som överviktiga och feta. Det var då den högsta siffran i Sverige.

Fel mat och för mycket stillasittande är två orsaker. Kort sagt vi måste bli bättre på att röra på oss och se till att gå ner i vikt här i Värmland. Här kommer några korta råd som vi kan rekommendera varandra:

– Stressa mindre. Vid höga stressnivåer i kroppen utsöndras hormonet kortisol som bidrar till att bukfetma bildas.

– Det är viktigt att sova ordentligt.

– Ät mycket mer frukt och grönt och framför allt är det viktigt att äta regelbundet och undvika alla former av tröstätande.

– Och sist men inte minst: bryt stillasittandet. Ut och rör på oss. Man kan tro att det krävs extrem träning flera gånger i veckan. Icke sa Nicke. Kortare promenader kan göra stor skillnad.

Tillsammans kan vi verka för att vi värmlänningar kommer att leva sundare, leva längre och framför allt väga mindre och därmed må bättre.

Artikeltaggar

ÅsikterCancerDiabetesGodisLedareMotion och hälsaSjukdomVärmlands län