Hoppa till huvudinnehållet

Uppdrag: Kommunen söker fler som vill bli ett stöd i vardagen för andra

Publicerad:
Anna Johansson och Anna Hammarberg, båda verksamhetssamordnare på enheten Funktionsstöd inom vård- och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun.
Anna Johansson och Anna Hammarberg, båda verksamhetssamordnare på enheten Funktionsstöd inom vård- och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun. Foto: Veronica Sjöblom

Kontaktpersoner och ledsagare är frivilliga som mot ett litet arvode ger människor med olika former av funktionsnedsättningar stöd i livet.

– Det ger både glädje och livskvalitet att kunna göra något fint för en medmänniska, säger Anna Hammarberg.

Hon har tidigare haft flera uppdrag som just kontaktperson och ledsagare. Numer är hon anställd som verksamhetssamordnare på enheten Funktionsstöd inom vård- och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun, och arbetar alltså med samma typ av frågor fast nu som anställd. Hon och Anna Johansson, även hon verksamhetssamordnare, berättar om vad kontaktperson och ledsagare är. De börjar ur mottagarens perspektiv och förklarar att detta handlar om att ge dessa personer med funktionsnedsättning möjligheten att leva ett mer självständigt liv och kunna delta i samhällets gemenskap.

– Kontaktperson och ledsagning är en frivillig insats och insatsen utförs på fritiden, förklarar Anna Johansson.

Gymma eller gå till banken

Ledsagarens uppdrag börjar vid ytterdörren och det utförs utanför hemmet. Aktiviteterna kan variera från allt mellan att gå till gymmet, följa med till banken, sjukhuset eller bara ta en promenad tillsammans.

Uppdraget som kontaktperson handlar mer om de sociala delarna, att vara den här personens medmänniska och vän.

– Som kontaktperson kan man vara hemma hos personen och titta på en serie, spela spel eller äta tillsammans. Man kan också vara på aktiviteter utanför hemmet till exempel gå på bio, hockey eller biblioteket. Det är aldrig en stående aktivitet, förklarar Anna Johansson.

Även om lagstiftningen skiljer på de här två uppdragen är gränsen i verkligheten inte lika skarp. Både som ledsagare och kontaktperson är det viktigt att skapa en bra och trygg relation.

– Att få ett förtroende för varandra är den röda tråden för att få ett sådant här uppdrag att fungera i längden. Man måste knyta an till varandra på ett bra sätt, säger Anna Hammarberg.

Bästa tänkbara start

Besluten om stöd av ledsagare eller kontaktperson fattas av LSS-handläggare eller biståndsbedömare och sedan tar Funktionsstöd över. För att ge personen som får stöd och uppdragstagare bästa tänkbara start ser kommunen till att de först får träffas för att se så att de fungerar bra ihop. Samtidigt passar representanten från kommunen på att gå igenom vad som ingår i uppdraget och vad som inte ingår, så att förväntningarna ligger på rätt nivå från början.

Besluten om stöd av ledsagare eller kontaktperson fattas av LSS-handläggare eller biståndsbedömare och sedan tar Funktionsstöd över.
Besluten om stöd av ledsagare eller kontaktperson fattas av LSS-handläggare eller biståndsbedömare och sedan tar Funktionsstöd över. Foto: Veronica Sjöblom

Efter omkring tre månader följer kommunen upp beslutet och kollar med personen som får stöd och med uppdragstagaren så att allt fungerar som tänkt och ser om det är något som har förändrats. Därefter följs stödet upp en gång per år om inte någon av parterna vill ha tätare avstämning. Det kan visa sig att stödet behöver utökas eller att behovet av stöd har minskat efter hand.

Behovet av stöd varierar kraftigt från individ till individ när det gäller ledsagning.

– Vi har personer som är beviljade allt från 2 till 15 timmar i veckan, förklarar Anna Johansson.

"Spännande och ville testa"

Vem är då ledsagare eller kontaktperson? Anna Hammarberg och Anna Johansson berättar att oftast är det en student eller pensionär som har några timmar över för den typen av uppdrag.

Anna Hammarberg berättar att hon själv fick sitt första uppdrag av en tillfällighet. Hon jobbade i en affär i sin tidigare hemkommun söder om Vänern där en kille arbetade extra i kassan, lite som en extern daglig verksamhet. Han sökte en kontaktperson och frågade Anna om hon var intresserad.

– Jag tänkte att det skulle kunna vara kul. Då började jag träffa honom som en kontaktperson. Vi gick på fik, lyssnade på musik, såg på tv tillsammans och vid ett tillfälle besökte vi Läckö slott. En tid senare ringde chefen som jag hade träffat när jag blev kontaktperson och frågade om jag kunde tänka mig ett uppdrag till som ledsagare. Jag tyckte att det lät spännande och ville testa, och på den vägen är det, berättar hon.

Arvodet som ledsagare och kontaktpersoner får är inte stort och pengar är inte heller det som är drivkraften hos dem som ta ett uppdrag.

– Det är otroligt berikande att få knyta nya kontakter och vara behjälplig i en situation där någon behöver lite extra stöttning, säger Anna Hammarberg.

Ledsagare och kontaktperson

Det är socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som styr vilka som har rätt till ledsagare och kontaktperson.

Kommunen fattar beslut om stöd för ledsagare och kontaktperson.

Den som vill bli ledsagare eller kontaktperson ska vara minst 18 år gammal och inte finnas med i belastningsregistret. Hen ska vara personligt lämplig, en sak som kommunen avgör.

Ledsagare och kontaktpersoner får inte hantera information åt personer som de stödjer. De får till exempel följa med till läkare och bank men de får inte ta emot information där.

Ledsagare och kontaktperson är arvoderade uppdrag. En ledsagare eller kontaktperson är alltså inte anställd.

Ledsagare får 118 kronor före skatt i timmen och ersättning för utlägg som görs under ledsagningen.

Kontaktpersoner får en fast summa på 665 kronor före skatt i månaden plus 438 kronor i månaden som ersättning för omkostnader.

I Karlstads kommun finns det omkring 300 personer som är ledsagare och/eller kontaktpersoner.

Omkring 550 personer får insatser av ledsagare och kontaktpersoner.

Den som är intresserad av att vara ledsagare eller kontaktperson kan läsa mer på Karlstads kommuns hemsida eller ringa dess växel.

Artikeltaggar

FunktionsnedsättningKarlstadKarlstads kommunNyheterOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.