Den som har goda sömnvanor kan känna sig nöjd. Men de flesta upplever då och då att sömnen inte vill infinna sig.
– Det är tufft att ha sömnproblem. Men det verkar inte leda till kortare livslängd, säger Annika Norell, psykolog och docent vid Karlstads universitet.
Den 17 mars, är det den Internationella sömndagen.
Svårigheter att sova verkar vara vanligare nu än för 100 år sedan.
Svårt att påverka
– Samtidigt är vi mer benägna att svara "ja" på frågan. Vi lever på ett annat sätt i dag och vi kan inte påverka sömnen lika lätt som andra levnadsvanor. Vi har inte samma kontroll som när det gäller att äta, dricka och träna, säger Annika Norell.
Sömnbrist kan leda till psykisk ohälsa och depressioner.
– Vid långvarig sömnbrist finns en risk att vi ställer in oss på ett tråkigt liv och skippar sociala aktiviteter. Nattliga grubblerier gör oss sårbara, man ligger inte och tänker på sina tio bästa ögonblick.
Annika Norell rekommenderar kognitiv beteendeterapi, KBT. Vissa vårdcentraler erbjuder sömnskola och det finns mycket information på nätet, bland annat på 1177. Stressforskningsinstitutet har tagit fram en serie temablad inom en rad olika områden gällande stress, sömn och hälsa.
– Ta bort sådant som gör en pigg, till exempel kaffe, alkohol och träning före sängdags. Många tycker att avslappning fungerar, men det ändrar inte vanorna. Läkemedel kan fungera under en kortare period, men det finns de som inte vill ha dessa. Att ändra sina vanor kan handla om att gå upp vid samma tid och fylla dagen med intressanta saker.
Sömn på schemat
Karlstads universitet har fått pengar för att forska kring hur man förebygger sömnproblem hos tonåringar. Elever i årskurs 7-8 har sömn på schemat.
– Skolpersonal märker om någon inte sover, de kanske kommer försent eller missar den första lektionen. Tonåringar upplever trötthet och att de inte hinner med allt de borde.
Den internationella sömndagen uppmärksammas med en nationell konferens i Karlstad vilken arrangeras av nätverket Sömn och Hälsa.
– Konferensen är öppen för personer som jobbar med, och kommer i kontakt med sömn, till exempel sjuksköterskor, lärare och forskare. Vi brukar vara 30–50 personer som träffas på olika platser. Det är tio år sedan vi var i Karlstad, säger Annika Norell.
Det blir bland annat föreläsningar om sömn bland barn och tonåringar, hur vårdpersonalens sömn påverkades under pandemin och hur sömnen drabbat barn med långtidscovid.
Tillsammans med Christina Sandlund, Akademiskt primärvårdscentrum Region Stockholm, kommer Annika Norell att tala om paradoxal intention vid sömnlöshet.
Håll ögonen öppna
– När man försöker ta kontroll över något brukar det bli värre, som när man försöker somna. I stället kan man bete sig paradoxalt och bjuda in vakenheten genom att ligga med öppna ögon och försöka undvika att blunda, vilket leder till att man slappnar av.
Andra programpunkter är sömnbehandling för patienter med hjärtproblem, sömn och social ångest och sömnen hos tonåringar med smärta.