Hoppa till huvudinnehållet

Slutbadat på ön – badhuset ska rivas

Publicerad:
Sätterstrands badhus stängs för gott. En utredning har gjorts men på grund av badhusets ålder finns inga garantier för kostnaden och hur åtgärderna skulle hålla.
Sätterstrands badhus stängs för gott. En utredning har gjorts men på grund av badhusets ålder finns inga garantier för kostnaden och hur åtgärderna skulle hålla. Foto: Hammarö kommun

I november förra året stängde Sätterstrands badhus på Hammarö på grund av en vattenläcka. Nu blir den tillfälliga stängningen permanent. Servicenämnden har beslutat att stänga anläggningen för gott.

– Den utredning som gjorts visar flera olika möjligheter gällande reparation och ny gjutning av bassäng. Men i och med anläggningens ålder finns inga garantier för att dessa åtgärder håller eller hur höga kostnaderna skulle bli. Därför ser vi inget

annat alternativ än att avveckla anläggningen, berättar Lars Elfstrand, förvaltningschef på serviceförvaltningen.

Beslutet innebär att allmänhetens bad stängs permanent och att all övrig verksamhet och bokningar som bedrivits på platsen sägs upp.

– Det är jättetråkigt. Men i nuläget finns inga planer på att bygga ett nytt badhus, säger servicenämndens ordförande Therese Wall (S).

Den privata simskola som tidigare har erbjudits i badhuset läggs ned. Den simskola som kommunen bedriver kommer att finnas tillgänglig utomhus under sommaren.

Beslutet innebär vidare att bildningsförvaltningen som sedan nedstängningen bedrivit tillfällig simundervisning i Vålberg och Grums badhus får i uppdrag att se över hur simundervisningen ska bedrivas fortsättningsvis.

– Den uppgörelse som träffats mellan Karlstad och Grums påverkar även oss, när fler ska använda badhuset i Vålberg, säger Lars Elfstrand.

Servicenämnden beslutade även att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med ett äskande om medel för att genomföra rivning av befintligt badhus.

– Judoföreningen använder gymnastiksalen i badhuset så de måste ha en annan lokal. Om vi ska spara pengar kan vi inte behålla badhuset för deras verksamhet, säger Lars Elfstrand.

Sätterstrands badhus byggdes under 1960-talet. När badhuset i Skoghall stängdes för gott fick både personer som behövde rehabilitering och övriga badgäster samsas om tiderna. Sedan öppnade Sätterstrand för allmänheten vissa dagar i veckan.

Artikeltaggar

BadanläggningarGrumsHammarö kommunKarlstadLars ElfstrandNyheterVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.