Hoppa till huvudinnehållet

Köp biljetterna på rätt ställe - så undviker du att bli lurad

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har du sökt efter biljetter på nätet någon gång och klickat på den första träffen du får upp?

Då är det stor chans att du hamnat på någon av de många sajter som säljer biljetter i andra hand. Så ta det gärna lite lugnt när du stämmer av om det är ”rätt” sida du hamnat på, arrangörens egna eller den återförsäljare som arrangören valt att marknadsföra och sälja sina biljetter genom.

I Sverige är det annars tillåtet att sälja andrahandsbiljetter och prissättningen är fri, så det gäller att vara vaken om du vill köpa genom arrangörens egen säljkanal. Andrahandsbiljetter kan vara mycket dyrare och det är inte säkert att du får dina biljetter förrän strax innan evenemangets start, om du informerats om och godkänt de leveransvillkoren. Så länge du får vad du beställt och vad du och säljaren kommit överens om är det inget fel.

Om evenemanget skulle bli inställt vänder du dig däremot till arrangören eller den ordinarie återförsäljaren, där får du se vad som anges i villkoren. Du ska få pengarna tillbaka om du inte accepterar att i stället få gå vid ett annat tillfälle. Men vid återbetalning får du bara tillbaka det biljetten ursprungligen kostat, inte vad du betalat till andrahandssäljaren. Köpta biljetter kan i regel inte avbokas, om du köper till en avbeställningsförsäkring, läs villkoren noga för att se när du verkligen kan avboka. I grunden finns heller ingen ångerrätt när jag köper biljetter till teater, konserter och andra evenemang direkt av arrangören eller återförsäljaren, men här öppnar sig en liten möjlighet till lösning om jag ofrivilligt hamnat hos ett företag som säljer andrahandsbiljetter.

Om jag skulle upptäcka att priset är avsevärt mycket högre än vad jag skulle ha betalat hos arrangören eller om jag, ve och fasa, till exempel råkat köpa biljetter i fel stad – det har hänt flera konsumenter som haft lite bråttom – har jag 14 dagars ångerrätt enligt ett nyligen fattat beslut i Allmänna reklamationsnämnden. Se där en livlina om det skulle ha blivit alldeles tokigt! Kontakta då företaget som du köpt andrahandsbiljetterna från och hänvisa till att du vill ångra köpet och hänvisa till ARN-beslutet. Förhoppningsvis följer säljaren den nya praxisen, har du betalat med kreditkort/faktura kan du även vända dig till banken/kreditgivaren om säljaren inte vill medge ånger. Detsamma kan du göra om ett evenemang blir inställt och du trots begäran om återbetalning från arrangör/återförsäljare nekas att få dina pengar tillbaka.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenEvenemangKarlstadKonserterKonsument