Mycket arbete krävs för att få, och sedan arrangera, en deltävling. 2018 stod Karlstad senast som värd då Melodifestivalens första deltävling rullade in i staden.
– Jag minns att det var otroligt kallt när vi hade evenemang på Stora torget. Vi fick förse musikerna med fingervantar och värma upp scenen, säger Marcus Ekholm, planeringschef vid Karlstads kommun, som då var projektledare.
Det var den första deltävlingen det året som hölls den 3 februari. Karlstads kommun var egentligen inte involverad i själva arrangemanget i Löfbergs arena utan hade till uppgift att skapa mervärde för dem som inte hade biljetter.
– Vi ville skapa stämning och ge en känsla av att något var på gång i staden. Vi ville visa att Karlstad är en rolig stad att bo i, säger Marcus Ekholm.
En stor scen hade monterats upp på Stora torget och här uppträdde bland andra Kulturskolan och bröderna Rongedal.
– En kväll hade vi presentation av artisterna och en dag sändes Melodikrysset från scenen. Det var väldigt roligt att samarbeta med bröderna Rongedal, de har en känsla för Värmland och Karlstad.
Förutom kylan minns Marcus Ekholm de människor som han fick arbeta tillsammans med.
– Det märktes hur professionella de var, artisterna, de anställda på Svt och alla externa konsulter.
Benjamin Ingrosso var en av dem som gick direkt till final från deltävlingen i Karlstad. Han vann senare under våren den stora finalen med låten "Dance You Off" och representerade Sverige i Eurovision Song Contest i Lissabon, Portugal, där han i finalen kom på sjunde plats.
Vem vinner i år?
– Jag tror att det blir Loreen.
Har du någon egen favorit från tidigare år?
– Måns Zelmerlöws låt från 2015 tyckte jag var en riktig vinnarlåt.
Även Linda Olsson, kommunikationsstrateg vid Karlstads kommun, var med vid arrangemanget 2018.
– Det handlade om att skapa en känsla i hela staden, det skulle vara en Mellofest. Vi hade scenen på Stora torget, banderoller och affischer. Linda Bengtzing sjöng en Värmlandsschlager, Värmlandsvisan i ett nytt arrangemang av Jimmy Jansson.
Ingen kunde väl ha missat att något var på gång i staden. Festligheterna på Stora torget pågick i tre dagar.
– Ett väldigt populärt inslag var Bolibompadraken, säger Linda Olsson.
Karlstads kommun gick in med 600 000 kronor för arrangemanget. Därutöver satsade tre kommunala bolag tillsammans 300 000 kronor för lokalhyra.
– Det här är ju ett sätt att synas på bästa sändningstid. Karlstad nämndes flera gånger och det visades filmsnuttar, samtidigt som kommunen gav något till Karlstadsborna, säger Marcus Ekholm.
– Melodifestivalen är en av Sveriges största mediehändelser som har strålkastarna riktade emot sig. Då vill man framstå som en rolig stad med stort utbud. Det är något positivt med mycket glädje, något som engagerar alla åldrar. Arrangemanget ger också intäkter genom gästnätter och besökare på restauranger och i butiker, säger Linda Olsson.
Det är stora förberedelser som krävs inför evenemang av den här storleken. Förutom det arbete som läggs ned för att locka Mellokarusellen ska mycket ordnas innan det är dags.
– Inför 2018 började vi jobba med Mello i september 2017 när det blev officiellt att Karlstad skulle arrangera en deltävling. Det handlade bland annat om arenor och mottagande. Karlstad har stått som arrangör tre gånger tidigare, 2004, 2006 och 2013. 2013 var det Andra chansen.
Det är i nuläget oklart om kommunen jobbar för framtida arrangemang av Melodifestivalen. Linda Olsson menar att det pågår planer för Yrkes-SM 2024 och flera större idrottstävlingar.
– Det är i alla fall en jättekul grej som jag är glad över att få ha varit med om. Jag var med även 2013.
Även Linda Olsson kommer in på väderleken när hon ombeds berätta om något minne från 2018.
– Vi var ute i kylan och klädde in statyer med boor, för att värma dem. När vi höll på att rigga för att klä på Fredsgudinnan kom Sveriges Radio så hon blev påklädd i direktsändning.
Vem vinner i år?
– Jag tror att det blir Loreen.
Har du någon egen favorit från tidigare år?
– Carola med Främling.