Hoppa till huvudinnehållet

Schlagerstämning på ny karaokebar: ”Helt plötsligt tror man att man kan sjunga”

Publicerad:
Helen Karlsson, Madelene Brunzell och Malin Broberg är tre kollegor som valt karaoke som after work. Foto: Veronica Sjöblom

Det drar ihop sig för Mello-yra och Karlstad har blivit en "Stad i ljus" där schlagernördar och andra sångfåglar med "Bra vibrationer" kan bli "Dancing queens" och "Kung i baren" på den nyöppnade karaokebaren Sing sing.

– Sångkvalitén är hög hos vissa, men väldigt många sjunger mer för skojs skull, säger enhetschefen Bengt Sandelin.

Det är sen fredagseftermiddag och de första after work-gästerna är redan på plats i lokalerna för att leva ut sin inre Kikki Danielsson eller Danny Saucedo. Men det är lugnet före stormvinden – om några timmar kommer det vara fullt i både karaokerummen och i baren där singalong-karaoken finns.

Det är en dryg månad sedan Karlstads första renodlade karaokebar öppnade på Drottninggatan och Sing Sing blev genast ett givet ställe i Karlstads uteliv.

– Vissa tider på fredagar och nästan hela lördagarna är vi fullbokade, även om det är mycket drop-in också, säger Bengt Sandelin, enhetschef för Sing sing Karlstad och fortsätter:

– Vi hade ett pensionärsgäng här för några helger sedan som gick sist, klockan 02.20 – och då stänger vi 02.00. De körde shotsbrickor och sjöng för fullt i bar-karaoken.

Har redan stammisar

Bengt Sandelin hejar på gäster som kommer in. Vissa tackar för senast och karaokebaren har på kort tid redan fått ett gäng stammisar. Från rummen hörs hel- och halvhjärtade tonartshöjningar av alla de slag.

– Jag är bara glad att folk kommer, det är jättekul! Det märks att några har druckit en del innan första gången de ska sjunga. Men flera kommer tillbaka och dricker inte lika mycket då för att våga sjunga. Sångkvalitén är hög hos vissa, men väldigt många sjunger mer för skojs skull.

Bengt Sandelin är enhetschef för Sing sing Karlstad och berättar att många bokar karaokerummen under helgerna. Här syns texten till en av de mest populära låtarna – "Torparrock" med Sven-Ingvars.
Bengt Sandelin är enhetschef för Sing sing Karlstad och berättar att många bokar karaokerummen under helgerna. Här syns texten till en av de mest populära låtarna – "Torparrock" med Sven-Ingvars. Foto: Veronica Sjöblom

Själv fick Bengt Sandelin testa Sing sing-konceptet på det han kallar "storasyster-baren" i Majorna i Göteborg. Som medbjuden av några goda vänner visste han inte vad han hade att förvänta sig, men blev nästan bokstavligen golvad av kvällen.

– Vi hade så otroligt roligt, vi både grät och skrek i mikrofonerna till slut. Sen kom det in öltorn och kannor med daiquiris. Och då kände jag: "Det här kan inte bara vara min grej, det här måste andra tycka om också."

När Bengt Sandelin fick höra att det fanns planer på att öppna konceptet i Karlstad anmälde han sig genast som frivillig och nu driver han Sing sing Karlstad, den andra baren som öppnar i Sverige i vad som planeras att bli en nationell kedja.

– Jag har inte drivit krogar tidigare och såklart var det en utmaning att gå in i något som man inte hade stenkoll på. Men jag trodde inte det skulle vara så roligt och fungera så bra. Det har verkligen blivit succé!

Kösystem via app

I baren finns också det populära inslaget "singalong", det vill säga bar-karaoke med kölista, där gästerna får anmäla sig via en app för att få sjunga.

Och visst är schlagerlåtar väldigt önskade. På första plats dominerar Tommy Körbergs magnum opus "Stad i ljus". Ingen låt som rent tonartsmässigt går att skoja bort.

Totalt jobbar 14 personer på Sing sing Karlstad. Två av dem är Rikard Johansson och Denise Axelsson. "Det är jättekul att få vara med från start, att bygga upp en bar. Första önskade låten tror jag var en Linda Bengtzing-låt om jag minns rätt", säger Denise Axelsson.
Totalt jobbar 14 personer på Sing sing Karlstad. Två av dem är Rikard Johansson och Denise Axelsson. "Det är jättekul att få vara med från start, att bygga upp en bar. Första önskade låten tror jag var en Linda Bengtzing-låt om jag minns rätt", säger Denise Axelsson. Foto: Veronica Sjöblom

Carola, Charlotte Perrelli och självklart Abba är andra artister som snurrar flitigt inne i rummen.

– Vi har inte varit beroende av Mello hittills, men visst är det en humörsvängning som skapas... till det positiva. Men det kanske beror på om rätt eller fel låt vinner på lördag, haha!

Tre vänner med mikrofon

Sing sing har tolv karaokerum i varierande storlek som går att hyra. Från de minsta som rymmer max åtta personer upp till det största som är 50 kvadratmeter där 60 personer får plats. Rummen har fått festliga namn som "Woop woop" och "Habba habba".

I ett av de mindre rummen befinner sig de tre kollegorna Helen Karlsson, Madelene Brunzell och Malin Broberg. De har känt varandra i snart 20 år.

– Vi brukar göra saker ihop. Vi reser, vandrar eller har brädspelskvällar. I kväll blev det karaoke, berättar Madelene Brunzell och fortsätter:

– Vi har inte så mycket hemligheter sinsemellan. Gör nån bort dig så gör det inget.

De tre kollegorna Helen Karlsson, Madelene Brunzell och Malin Broberg roar sig med karaoke.
De tre kollegorna Helen Karlsson, Madelene Brunzell och Malin Broberg roar sig med karaoke.

Just den här kvällen bestämde de sig för dansbandstema, men en och annan schlagerlåt med Sarek och Nordman har smugit sig in i låtlistan.

– Helt plötsligt tror man att man kan sjunga, vilket man inte kan. Det låter underbart fult! skrattar Helen Karlsson.

– Man kan inte sjunga, men här får man sjunga. Karaoke är ett fantastiskt sätt att umgås, men vi skulle ha tagit ett större rum för vi är rätt varma nu, fyller Malin Broberg i.

"Väldigt hett"

Trots den relativt korta tiden baren varit öppen finns redan stora planer på framtiden. Snart börjar till exempel studentkvällar, som är ett samarbete med studentkåren och föreningar på universitetet.

– Karaoke är inom entertainment-branschen väldigt hett. Många hotell vill också ha karaoke. Det är ingen billig investering, men ganska lättskött. Tekniken behöver underhåll, men inte på samma sätt som en bowlingbana.

Stora neonskyltar pryder väggarna. Här med ett glatt budskap.
Stora neonskyltar pryder väggarna. Här med ett glatt budskap. Foto: Veronica Sjöblom

Lokalerna har smyckats med flera stora neonskyltar där en har budskapet "Sjung för livet är en fest". Uttrycket har blivit något av barens signum.

– Jag märker att gästerna växer som personer när de vågar sjunga inför andra. Det tror jag många mår väldigt bra av. Det blir lite av en förlösande effekt och gemenskap när man står och sjunger en hel kväll, även om det är i ett rum med bara polare. Det sitter i vår natur det där att dansa och sjunga, säger Bengt Sandelin.

Vad har du själv för favoritkaraokelåt?

– Haha herregud, jag vet inte... "Take on me" med A-ha gillar jag. Jag kan inte sjunga ändå så det spelar ingen roll.

Artikeltaggar

A-haAbbaArtisterBarerDanny SaucedoKaraokeKarlstadKikki DanielssonKrogarMelodifestivalenMusikNöje/KulturNordmanSarekSven-IngvarsTommy Körberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.