Hoppa till huvudinnehållet

Mello-fantasten Sofia laddar för finalen: "Allt annat än Loreen vore katastrof"

Publicerad:
Sofia Edbom från Gustavsberg i Karlstad är en Mello-fantast av rang: ”Det började år 1983”. Foto: Charlotte Brunmark

Hon har varit på en handfull Eurovision Song Contest runt om i Europa. Ringsignalen på mobilen är "Lay your love on me" med BWO – och att utmana henne på Mello-quiz är som att dra den största nitlotten.

– 26 februari 1983. Det var då det började, säger Mello-fantasten Sofia Edbom.

Hon glömmer inte ett datum när det kommer till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Nio år gammal satt hon stum framför tv:n när Carola vann Melodifestivalen med låten "Främling". Det blev startskottet på hennes aldrig sinande intresse för såväl den svenska som den europeiska tävlingen.

– Jag tyckte att det var helt fantastiskt. Mina föräldrar lät mig alltid somna på en madrass framför tv:n när det var Mello, berättar Sofia Edbom.

Trots ett stort intresse var det inte helt lätt att hitta likasinnade kompisar. Därför kom Mello- och Eurovision-passionen att få en nystart i och med att Sofia Edbom själv blev mamma – och fick döttrar som blev lika intresserade som hon själv.

– År 2000 var då jag tog nya tag. Charlotte Nilsson vann 1999 och året efter var jag på Eurovision i Göteborg. Det liknade inget annat jag hade varit på, och gjorde ett enormt intryck på mig. Men det är lustigt hur smaken ändrar sig. Då gillade jag Rysslands bidrag mest. Jag kan lyssna på den i dag och inte alls förstå vad det var jag tyckte om.

”Mitt eget altare i vardagsrummet”, säger Sofia Edbom.
”Mitt eget altare i vardagsrummet”, säger Sofia Edbom. Foto: Charlotte Brunmark

Vunnit biljetter

Årtal, låtar, vinnare och förlorare. Det är inte mycket som Sofia Edbom inte vet om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

– Ibland tänker jag att det är en massa onödig kunskap. Men jag har vunnit flera biljetter till tävlingarna tack vare det jag kan, ler hon.

Hemma på Gustavsberg i Karlstad dekoreras vardagsrummet under de sex veckor som deltävlingarna varar i ett festligt tema. Sofia Edbom har ett eget "Mello-altare", som hon kallar det. Här står flera flaskor Eurovision-prosecco på ett bord som bland annat pryds av en rosa fjäderboa.

– När Måns Zelmerlöw tävlade hade jag pyntat trädgården. Då hade en person som besökt min granne undrat vad vi var för några, men grannen hade försvarat mig och sagt: "Men en svensk flagga i trädgården när Sverige spelar fotboll, tycker du kanske inte är så konstigt?", skrattar hon.

Hon fortsätter:

– Samma sak nu när Loreen tävlar. Då säger vissa att hon redan har vunnit en gång. Så skulle man knappast säga om Armand Duplantis – att nu har han redan vunnit, så då kan någon annan lov att vinna nästa gång.

Klänningar för såväl finalen i Melodifestivalen som för Eurovision Song Contest.
Klänningar för såväl finalen i Melodifestivalen som för Eurovision Song Contest. Foto: Charlotte Brunmark

På grund av de två yngsta döttrarnas stora passion för tävlingen, har Sofia Edbom och hennes man behövt införskaffa flera utländska tv-kanaler.

– Mina två yngsta, som är 18 år, tittar på uttagningarna i de andra länderna också. De har stenkoll på de olika bidragen.

”Eftersom man bara bär dem en gång om året, märker man om man gått upp i vikt”, skrattar Sofia Edbom.
”Eftersom man bara bär dem en gång om året, märker man om man gått upp i vikt”, skrattar Sofia Edbom. Foto: Charlotte Brunmark

Bilade till Italien

Oslo 2010, Malmö 2013, Köpenhamn 2014, Stockholm 2016, Lissabon 2018, Turin 2022 – Sofia Edbom och hennes familj har varit Europa runt för att se finalen.

– Turin förra året var en häftig resa. Då bilade vi ner genom Europa, och såg både semifinal och final. Värdstaden har alltid krav på sig att ha ett Eurovision village, där fansen kan samlas.

Hon och döttrarna har blivit intervjuade av flera utländska tv-kanaler, och även svenska medier har haffat tag i dem under tävlingarna. Mycket tack vare utstyrslarna – på Melodifestivalen bär Sofia Edbom en svart paljettklänning med Mello-loggan på, och på Eurovision har hon och döttrarna egensydda Sverige-klänningar.

– I Turin blev vi intervjuade av svensk radio, men jag hade inte fattat att det var Ekot. Sen hörde kollegorna av sig och sa att de hade hört mig varje hel timme i radion, haha.

Egen fotobok från när familjen följde Cornelia Jakobs på plats i Turin förra året.
Egen fotobok från när familjen följde Cornelia Jakobs på plats i Turin förra året. Foto: Charlotte Brunmark

Sofia Edbom är lokalsamordnare för Melodifestivalklubben i region Mitt, som bland annat innebär träffar, uppladdningsmiddagar och att få träffa likasinnade. Efter Eurovision-finalen i maj går dock och hennes Mello-vänner in i något hon kallar "post-depression".

– Då väntar alla på att det ska bli 1 september igen, datumet då låtar inför Melodifestivalen får spelas. Då hälsar man "Happy new Eurovision year".

Inför finalen i Melodifestivalen på lördag ska det laddas upp med så mycket godsaker som möjligt framför tv:n. Enligt Sofia Edbom finns det bara en värdig vinnare.

– Loreen. Allt annat vore en katastrof.

Artikeltaggar

BWOCarola HäggkvistCharlotte PerrelliEuropeiska radio- och TV-unionenEurovision song contestFamiljGustavsbergLoreenMelodifestivalenMusikNöje/KulturOGAETV

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.