Hoppa till huvudinnehållet

Platsen: Punkthusen på Kvarnberget

Publicerad:
Vikengatan i riktning mot Kvarnberget och punkthusen 1984.
Vikengatan i riktning mot Kvarnberget och punkthusen 1984.

1984 såg det ut så här på Vikengatan i riktning mot Kvarnberget. Punkthusen som syns på berget ritades av arkitekten John Wästlund 1951. Tio år senare fick han uppdraget att rita ytterligare fyra punkthus när miljonprogrammet dragit i gång. Året innan denna bild togs hade de höga husen kompletterats med ytterligare nio stycken, men som Stockholmsarkitekterna Backström & Reinius låg bakom.

Samma vy 2023.
Samma vy 2023.

I dag är den gamla bilverkstan på Vikengatan borta och på samma plats ligger nu livsmedelsaffären Pekås. Husen på gatan har fått balkonger och i somras blev den nya rondellen vid korsningen av Klaraborgsgatan färdig. Punkthusen på Kvarnberget är fortfarande landmärken i Karlstad, i det som nu heter kvarteret Timmermannen.

Artikeltaggar

FamiljJohn WästlundKarlstadKvarnbergetLokalhistoriaMeraPekåsStadsplaneringViken

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.