Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen söker nya idéer om Skoghalls centrum: ”Mer levande och inbjudande”

Publicerad:
Skoghalls centrum ska bli mer inbjudande och trevligt. Nu drar kommunen i gång ett arbete med att göra en plan för detta.
Skoghalls centrum ska bli mer inbjudande och trevligt. Nu drar kommunen i gång ett arbete med att göra en plan för detta. Foto: Anders Hanson

Under våren kommer fokusgrupper och allmänheten att få möjlighet att dela med sig av sina tankar kring hur Skoghalls centrum ska bli mer levande och inbjudande.

– Man ska känna att det är trevligt att vistas där, säger Hanna Andesh, planarkitekt på Hammarö kommun.

Kommunen använder gestaltningsprogram för att ge vägledning för hur en plats eller ett område ska utformas när det gäller exempelvis markbeläggning, grönska, belysning, mötesplatser och liknande.

Bakgrunden är att det 2020 togs beslut om att det skulle tas fram en centrumplan för Skoghalls centrum. Resultatet av det arbetet blev inte vad man hade hoppats på.

– Vi insåg att centrumplanen hade utgått från ett gestaltningsprogram som kommunen tog fram 2011. Och de flesta åtgärderna i det gestaltningsprogrammet är redan genomförda, bland annat Lillängshamnen och nya resecentrum, berättar Hanna Andesh.

Resultatet blev att kommunen beslutade att starta om arbetet och börja med att ta fram ett nytt gestaltningsprogram.

– Vi vill få till ett mer levande och inbjudande centrum där man ska känna att det är trevligt att vistas på, vår förhoppning är också givetvis att näringslivet ska få en positiv skjuts, säger hon.

De fick uppdraget

För ett år sedan skickade kommunen ut en anbudsförfrågan till ett antal arkitektbyråer om att ta fram ett sådant program.

– Vissa hade inte tid, vissa tyckte vi var alldeles för dyra. Det blev Tengbom arkitektbyrå som fick uppdraget. Nu har vi startat upp arbetet, berättar Hanna Andesh.

Arkitektbyrån var i Skoghall i januari för ett första möte med representanter från kommunen och för att på plats titta på området som ska omfattas av gestaltningsprogrammet. Under våren ska de komma till Skoghall ytterligare en gång för att arbeta tillsammans med ett antal fokusgrupper. Dessa ska bestå av representanter från bland annat Skoghall Hammarö centrumförening, polisen och Trygghetsvandrarna Hammarö.

– Vi har tillfrågat högstadieskolorna så att vi får de lite äldre elevernas perspektiv på hur ungdomar vill att centrum ska utformas. Sedan ska politikerna tycka till och sedan ska allmänheten få tycka till, berättar Hanna Andesh.

Exakt när allmänheten ska få möjlighet att ge sina tankar och idéer till arbetet är inte spikat, men det kommer att ske under våren. Under en dag kommer representanter från kommunen att vara tillgängliga på en lämplig plats. Kommunen kommer att gå ut med information om det längre fram.

Nya centrumplanen

När gestaltningsprogrammet är klart kommer det att vara en av delarna i den nya centrumplan som ska tas fram.

Området som ska omfattas sträcker sig från Mörmovägen i söder på diagonalen upp till värmeverket så att Clevevägen, Solgatan, Skogåsvägen, Åråsvägen, Nygatan och vårdcentralen täcks in.

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutHammaröHammarö kommunLillängshamnenNäringslivNyheterSkoghallStadsplaneringVårdcentraler

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.