Hoppa till huvudinnehållet

Fullbokat på workshop i att bygga käpphästar: ”Det är otroligt roligt”

Publicerad:
Bibliotekarie Weronica Johansson och barnboksförfattaren Angelica Öhrn bjöd i tisdags tillsammans med kollegor in till en mycket populär workshop i hur man bygger käpphäst.
Bibliotekarie Weronica Johansson och barnboksförfattaren Angelica Öhrn bjöd i tisdags tillsammans med kollegor in till en mycket populär workshop i hur man bygger käpphäst. Foto: Charlotte Brunmark

Skidor, friluftsaktiviteter och korvgrillning är kanske det man mest förknippar med ordet sportlov – och inte en workshop i hur man gör käpphästar. Men intresset för att snickra ihop sin egen käpphäst under ledning av barnboksförfattaren Angelica Öhrn på Karlstads stadsbibliotek, blev så stort att alla platser snabbt blev fullbokade.

– Det är helt underbart, säger bibliotekarie Weronica Johansson.

– Så, tryck in lite mer vadd i sockan, så kommer det bli bra.

Angelica Öhrn går runt och instruerar hur mycket vadd som ska fyllas i raggsockorna för att det ska få formen av ett hästhuvud. När formen känns rätt, är det dags för allt annat pyssel som ska till för att hästen ska få sin karaktär. Knappar som ögon sätts fast med limpistol och hästen får en man gjord av tråd eller garn. Filttyg i roliga mönster kan användas för att ge hästen ännu mer unika anletsdrag. Efter att huvudet slutligen tejpats fast på en käpp är hästen att anse som klar. Kvarstår gör att men dock att ge hästen både namn och karaktärsdrag.

– Att barnen får skriva ner vilken personlighet den har och vad den heter, är för att främja deras läs- och skrivintresse, säger Angelica Öhrn.

Weronica Johansson hjälper till med pysslet.
Weronica Johansson hjälper till med pysslet. Foto: Charlotte Brunmark

Kärnfysiker i grunden

Hennes eget författarskap var självklart, men ändå inte. Ända sedan hon var barn hade hon drömt om att skriva böcker för barn och unga. Fast Angelica Öhrn utbildade sig till något helt annat – kärnfysiker.

– Sedan några år jobbar jag heltid som författare, och det ångrar jag inte. Det har alltid varit min dröm.

Redan har hon hunnit skriva ett tiotal böcker, varav en tar upp temat från workshopen – nämligen en faktabok om just käpphästar.

– Jag intervjuade bland annat käpphästsamordnaren på Svenska ridsportförbundet.

Det finns en sådan?

– Haha, ja, det finns en sådan. I boken finns också bilder på käpphästar som är från 1500-1600-talet, blandat med andra fakta.

Tack vare boken har hon därför genomfört flera workshopar i hur man bygger sin egen käpphäst. Sandra Nelson, bibliotekarie och som själv är ryttare, berättar att man under detta sportlov har satsat extra på ridsporten på Karlstads stadsbibliotek.

– Vi är många här som rider och bestämde oss därför för att ha tema "ridsportlov" med bland annat föreläsning av tävlingsryttaren Erik Brodin, säger hon.

Dags att fästa öron och ögon.
Dags att fästa öron och ögon. Foto: Charlotte Brunmark

Turné med käpphästar

För Angelica Öhrn kändes det naturligt att flera av hennes böcker skulle utspelas i hästmiljö. Dock ville hon komma ifrån att det endast är den homogena och vita medelklassen som rider och sysslar med hästar.

– Jag valde att besöka socioekonomiskt utsatta områden, som bland annat 4H-gården i Akalla i Stockholm. Just för att bryta den traditionella miljön. Sedan är jag engagerad i läs- och skrivfrämjande projekt i utsatta områden. Det är otroligt roligt, berättar hon.

Angelica Öhrn och Sandra Nelson.
Angelica Öhrn och Sandra Nelson. Foto: Charlotte Brunmark

"Ska heta Morgan"

Arvika, Hammarö, Karlstad och Nynäshamn är ställena som hon besöker på sin käpphästturné, innan hon kan landa hemma i Västerås igen för att förbereda sig på nästa boksläpp.

– Det kommer ut ännu en bok i vår, ler Angelica Öhrn.

De första käpphästarna börjar bli klara i dagens workshop. Angelica Öhrn delar tillsammans med Sandra Nelson och Weronica Johansson ut lappar där barnen får berätta lite som sina alster. Att namnge är inte helt enkelt, men en som vet säkert vad hennes häst ska heta – är Signe.

– Morgan. Det passar på en tjock häst!

Färdiga käpphästar.
Färdiga käpphästar. Foto: Charlotte Brunmark

Artikeltaggar

4H-gårdenBöckerFörfattareHästsportKarlstadKarlstads stadsbibliotekLitteraturNyheterSportlov

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.