Hoppa till huvudinnehållet

Platsen: Kamyr på Verkstadsgatan

Publicerad:
Kamyr-lokalen på Verkstadsgatan, okänt årtal.
Kamyr-lokalen på Verkstadsgatan, okänt årtal. Foto: Karlstads kommun

Kamyr AB, som var en del av Karlstads mekaniska werkstad, bildades tillsammans med Myrens Verksted 1920 i Oslo. Bolaget huserade på Verkstadsgatan på Herrhagen och var världsledande på produktionsanläggningar för papperblekning och kokning av pappersmassa. Johan Richters uppfinningar låg till grund och han fick närmare 800 patent. Okänt vilket år fotot är taget.

Numera är det bostäder på samma plats på Verkstadsgatan.
Numera är det bostäder på samma plats på Verkstadsgatan. Foto: Veronica Sjöblom

1986 förvärvar Kamyr AB cellulosa-avdelningen av KMV och byter namn till Kamfab AB. 1994 blir Kamyr AB en del av Kvaerner Pulping AB. I dag finns inte företaget kvar i byggnaden utan är nu är flerfamiljshus. Bilarna får numera parkera på samma sida där företaget en gång låg.

Artikeltaggar

HerrhagenKarlstadLokalhistoriaMeraMyrens VerkstedPatent

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.