Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat: Två spännande nordiska deckare du inte får missa

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte bara Sverige, Norge och Danmark som har utmärkta deckarförfattare. Island är sedan länge känt för Arnaldur Indridasons mörka psykologiska romaner. Själv ser jag fram emot Yrsa Sigurdardóttirs nästa bok. Välkänd är också Ragnar Jónasson vars senaste bok recenseras här nedan. Men Finland då? Förra året debuterade Elina Backman med den läsvärda När kungen dör och i år kom en fristående uppföljare När spåren försvinner.

Utlämnad av Ragnar Jónasson handlar om fyra vänner som beslutat fira en helg tillsammans uppe i den isländska vildmarken för att skjuta ripa. Daniel är på besök i hemlandet men bor numera i England där han försöker skapa sig en karriär som skådespelare, Helena är civilingenjör och Ármann, hennes tvillingbror driver en mycket framgångsrik resebyrå. Den fjärde deltagaren, Gunnlaugur, är en ganska misslyckad advokat. Alla är i trettioårsåldern och har varit skolkamrater på högstadiet. Vädret slår om medan de vandrar och en fruktansvärd storm driver dem att söka skydd i en räddningsstuga. Väl där möts de av en stum och orörlig man som siktar på dem med ett gevär.

Berättelsen utvecklar sig till en klaustrofobisk historia där gamla oförrätter blossar upp, hemligheter som inte är så hemliga avslöjas och vänskapen mellan de fyra dissekeras. Vad vet man egentligen om sina vänner? Var det i grund och botten en djävulsk plan som iscensattes och i så fall varför? Berättarperspektivet skiftar mellan de fyra och vi lär känna var och en av huvudpersonerna. Historien drivs fram i korta andlösa kapitel till det ganska oväntade slutet. Skickligt gjort!

Elina Backmans bok När spåren försvinner är en fristående fortsättning på debutboken När kungen dör. Hennes språk skiljer sig från Ragnar Jónassons lite ordkarga. Backmans språk är vackert, målande. Miljön och naturen spelar stor roll i berättelsen. Denna gång tilldrar sig historien i Helsingfors. Vi återknyter kontakten med journalisten Saana Havas och poliskommissarien Jan Leino och hans medarbetare. En ung filmare hittas död i Gammelstadsfjärdens friluftsområde. Man hittar inga skador på hans kropp. Är det frågan om ett självmord? Vid obduktionen upptäcker man giftrester i hans tarmar och vi får följa polisens envisa sökande efter spår. Så försvinner Jeremias, kurskamrat till den döde, spårlöst.

Saana har precis fått nytt jobb som marknadsförare. Samtidigt vill hon arbeta mer med sitt nystartade intresse för kriminalpoddar. Det visar sig nämligen att hennes närmaste arbetskamrat är bror till den försvunne filmaren Jeremias. Skulle hon kunna hjälpa honom att utforska vad som hänt brodern? Ett ganska farligt projekt som riskerar att kollidera med pojkvännen Jan Leinos utredningsarbete. Arbetskamraten är dessutom en ovanligt attraktiv man.

Backmans böcker är atmosfärrika, spännande och det är sug i kärleksscenerna. En tredje del om Saana och Jan har utlovats. Den ser jag fram emot.

Bokprat

Titel: Utlämnad

Författare: Ragnar Jónasson

Översättare: Arvid Nordh

Förlag: Romanus & Selling

Titel: När spåren försvinner

Författare: Elina Backman

Översättare: Marjut Hökfelt

Förlag: Bokfabriken

Artikeltaggar

BöckerDanmarkElina BackmanFörfattareHistoriaIslandLitteraturNöje/KulturNorgeRagnar Jónasson