Hoppa till huvudinnehållet

Snart dags för ungdomar att söka feriejobb: ”En meningsfull grej”

Publicerad:
Ungdomar födda 2006 kan söka feriejobben hos Hammarö kommun.
Ungdomar födda 2006 kan söka feriejobben hos Hammarö kommun. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Inom kort kommer Hammarö kommun att öppna för att ansöka till sommarens feriearbete.

I år är det ungdomar födda 2006 som kan få arbeta på kommunen.

Hammarö kommun tar varje år emot ett antal ungdomar som får arbeta på olika arbetsplatser runt om i kommunen. Per Jonsson, enhetschef på arbetsmarknad och integration på kommunen, berättar att frågan om vilka som kan ta emot ungdomar just nu ligger hos de olika arbetsplatserna.

– Omkring 150 ungdomar ska vi kunna ta mot. Det är olika från år till år hur många som söker och hur många det är aktuellt för. Är det en riktigt stor årskull så kan det så klart bli så att vissa inte får plats, men normalt är det ingen som blir utan. Vi har bra möjligheter om man ser till hur många som brukar söka, säger han.

"Inte spikat"

Fredrik Magnil, arbetskonsulent på Hammarö kommun, berättar att det handlar praktiskt arbete.

– Nu är inte allt spikat än, men traditionellt rör det sig om serviceförvaltningen, skötsel av utemiljö, äldreomsorg, lokalvård och barnomsorg. Det är de som tar de flesta, säger han.

De som får feriearbete på kommunen arbetar tre veckor under sommaren, under någon form av handledning av ordinarie personal. För att få feriearbete ska personen vara skriven i Hammarö kommun. I år är det årskullen född 2006 som kan söka platserna – alltså ungdomar som fyller eller har fyllt 17 år i år.

Varför erbjuder Hammarö kommun ungdomar feriearbete?

– För att det är viktigt att ungdomarna kommer ut i jobb och känner på arbetslivet. Vi tänker att det blir en meningsfull grej att göra på sommaren. Att få prova på och komma i kontakt med arbetslivet. Att få sitt första jobb, det har ett stort värde, svarar Per Jonsson.

Så fort de olika verksamheterna har svarat hur många ungdomar de kan ta emot i sommar kommer kommunen att lägga ut information på sin hemsida om hur man söker feriearbetena.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArbeteArbetsplatserBarnomsorgHammarö kommunNyheterVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.