Hoppa till huvudinnehållet

Molly Hammar: "Jag har krigat länge för att slå igenom"

Publicerad:
Molly Hammar på QX-galan i början av februari i år. Nu har artisten åkt ut på sin första Sverigeturné och uppträder i Karlstad lördag den 25 februari. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon beskriver musiken som hennes kött och blod, men det ligger många år av krigande för att ta sig dit hon är i dag. När Molly Hammar kliver upp på scenen i Karlstad på lördag hoppas hon få publiken att stanna upp lite.

– Jag hoppas få dem att stanna upp i snabbmats-mentaliteten och få dem att känna något på djupet, säger hon.

Det var år 2011 i programmet Idol som vi för första gången fick lära känna den musikaliska talangen Molly Hammar. Där hamnade hon på en fjärde plats och var med ens en artist att räkna med. Ett riktigt genombrott skulle dock komma att dröja – enligt artisten själv har hon fått kriga i och kämpa i många år.

– Jag förstår inte hur jag har orkat när jag ser tillbaka på det nu. Men jag är verkligen stolt över det jag har gjort och nu hoppas jag att det kommer vara mer i medvind. Sen jämför jag mig inte, som Benjamin Ingrosso som är en vän till mig, han fick sitt genombrott tidigare. Men han har fått kämpa med annat. Sådant har vi pratat mycket om och att man unnar varandra.

Internationellt hyllad

Molly Hammar har, kanske utan den svenska publikens vetskap, blivit internationellt uppmärksammad – bland annat med låten "We could be dancing", som hon skrivit tillsammans med den kände franske låtproducenten Bob Sinclair. Låten blev den mest spelade i italiensk radio 2021 och hyllades även i Frankrike. Utöver det exploderade Molly Hammars namn på Twitter efter att hon sjungit den amerikanska nationalsången på hockeyarrangemanget NHL Global Series.

– Jag har såklart fler utomlands-ambitioner, och jag har alltid sagt att jag vill ta över världen, skrattar hon, och tillägger:

– Men jag har blivit mer ödmjuk med åren. Samtidigt ska man väl inte backa. Vad fasen, man måste få testa.

"Jag känner lite bakis från förra året, och en stor tacksamhet till tv-programmet", säger Molly Hammar om ”Så mycket bättre”.
"Jag känner lite bakis från förra året, och en stor tacksamhet till tv-programmet", säger Molly Hammar om ”Så mycket bättre”. Foto: Karl Melander / TT

I höstas fick Molly Hammar fina recensioner efter sin medverkan i tv-programmet "Så mycket bättre". Här tolkade hon bland annat "Ingen annan rör sig som du" av Norlie & KKV samt "Det regnar och regnar" av Lasse Stefanz.

– Jag känner mig lite bakis från förra året, haha. Jag känner även en enorm tacksamhet för programmet, för jag växte så mycket som låtskrivare. Det är svårt att tolka andras musik, särskilt om man har älskat en låt av ursprungsartisten. Då undrar man om man verkligen kan göra om den till sin. "Så mycket bättre" var det mest utmanande, svåraste och roligaste jag gjort.

Deltagarna i "Så mycket bättre" 2022.
Deltagarna i "Så mycket bättre" 2022. Foto: Karl Melander / TT

Ny singel

Att nu åka ut på Sverigeturné – hennes första – ser Molly Hammar som ett fint sätt att landa och gå vidare efter framgången i musikprogrammet förra året.

– Det känns fantastiskt skönt att åka på turné faktiskt, då blir allt mer verkligt för just nu är känslan fortfarande "vad hände". Jag ser fram emot att få möta dem som har lyssnat på min musik och som har skrivit till mig.

I och med turnén har Molly Hammar i dagarna släppt sin nya singel "All my friends", som hon skrivit tillsammans med Jocke Berg från Kent.

– Det var ett sjukt fint möte. När vi träffades skedde något roligt och fint. Många av mina låtar handlar om kärlek och det är såklart väldigt naket att blotta sig så. Samtidigt är det enda sättet för att verkligen connecta med folk. Det är priset man betalar, haha.

Hon fortsätter:

– I "All my friends" beskriver jag de vänner som följt mig genom livet. Jag och Jocke satt och spelade gitarr och sjöng, låten bara rann ur oss.

Molly Hammar har väntat länge på sitt genombrott.
Molly Hammar har väntat länge på sitt genombrott. Foto: Erik Simander/TT

På lördag kommer publiken på Scalateatern få höra låten under en afton som Molly Hammar hoppas ska bli minnesvärd.

– Jag hoppas att man kommer bli berörd. Det enda jag vill är att folk ska gå därifrån med fin känsla i kroppen. Och så hoppas jag att man kommer känna en jävla kraft!

Artikeltaggar

ArtisterBenjamin IngrossoBob SinclarIdolJoakim BergKarlstadLasse StefanzLåtskrivandeMolly Pettersson HammarMusikNöje/KulturSå mycket bättreScalateatern

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.