Hoppa till huvudinnehållet

Fler pensionärer vill jobba extra i kristider

Publicerad:
Värmländska pensionärer som vill fortsätta jobba blir fler. Mannen på bilden har dock ingen koppling till Värmland.
Värmländska pensionärer som vill fortsätta jobba blir fler. Mannen på bilden har dock ingen koppling till Värmland. Foto: Pontus Lundahl/TT

I spåren av den ekonomiska krisen ser företag som anställer pensionärer ett ökat intresse för extrajobb.

– Vi ser en markant ökning av intresseanmälningar för att bli jobbonärer, som vi kallar det, säger Stefan Melin på Veterankraft.

Sverige har under det senaste året drabbats av en inflationstakt långt högre än vad vi har sett de senaste 30 åren. Det betyder att folk får lägre köpkraft, något som slår hårdast mot dem med minst marginaler.

Pensionärsorganisationen SPF räknar i sin webbtidning senioren ut att pensionärer som inte omfattas av garantipensionen får se sin köpkraft minska med i genomsnitt 800 kronor i månaden efter skatt.

De som omfattas av garantipensionen får se merparten av ökningen av pensionen ätas upp av inflationen.

Karlstads-Tidningen ringde upp två företag som anställer pensionärer, Veteranpoolen och Veterankraft, för att fråga om de har sett någon förändring av intresset för extrajobb. Och det har de.

– Vi ser en markant ökning av intresseanmälningar för att bli jobbonärer, som vi kallar det, säger Stefan Melin på Veterankraft.

Socialt plus extraslant

Även Joel Hessel på Veteranpoolen i Karlstad har sett en ökning av personer som är intresserade att arbeta efter pensionen.

– Ja, vi har haft fler som är intresserade av att arbeta extra. En del av dem som hör av sig är intresserade av extraarbete på grund av kostnadsökningarna. Men det är en hel del som vill arbeta bara för att hålla i gång, säger han.

De två företagen för inte statistik över varför folk söker sig till dem, men de brukar prata med dem.

– När vi pejlar varför de vill jobba uppger de att de saknar ett sammanhang, att de vill ha det sociala, att ha något att göra. Någonstans på topp fem finns också önskan om att tjäna en extraslant. Vår känsla är att den faktorn har åkt upp under senaste året, fortsätter Joel Hessel.

Inget minskat behov

En konjunkturnedgång kan också slå mot efterfrågan på arbete.

– Men antalet som vill ha och behöver hjälp har inte minskat, säger Joel Hessel.

Inte heller Stefan Melin har sett en minskning av efterfrågan.

– Tittar vi framåt och om det är så att det sker en minskning så kommer det att ske inom den privata delen. Företagens efterfrågan tror vi inte kommer att minska, säger han.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareEkonomiInflationKarlstadPensionPrivatekonomiSkatterStatistikVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.