Efter ett par år i skuggan av pandemin är nu mässan Karlstad Vin & Deli tillbaka med full kraft.
– Nu är vi tillbaka på 2019 år siffror, säger Hanna Wreeth, mässansvarig.
På fredag slår de upp portarna igen.
Karlstad Vin & Deli har sedan starten 2011 blivit något av en mässinstitution i Karlstad, men precis som för alla andra mässor blev pandemin en utmaning för arrangören. År 2020 klarade de med en hårsmån. Bara några veckor senare började samhället stängas ner.
2021 fanns det ingen pardon. Det blev ingen fysisk mässa.
Hanna Wreeth berätta att genom att senarelägga mässan till maj i stället för februari kunde de arrangera den igen i fjol, om än betydligt luftigare än tidigare.
– Vi tappade lite fart i fjol. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli och folk var då fortfarande lite rädda. Det var en balansgång för oss att göra rätt, konstaterar hon.
Hon fortsätter:
– Nu är vi tillbaka på 2019 år siffror. Mycket är redan slutsålt och provningar säljer som aldrig förr. Men med det sagt så har vi försökt skapa ytor som är lite luftigare. Folk vill inte stå som packade sillar, säger Hanna Wreeth.
Utställare återvänder
På mässan, som hålls på KCCC fredag och lördag, kommer det att finnas 70 montrar och bortåt 85 utställare. Många av dem har varit med i många år och Hanna Wreeth beskriver dem som guldkorn som man vill träffa igen.
Tyngdpunkten ligger helt naturligt på vinproducenter och vinimportörer, men här finns också spritproducenter och en uppsjö av delikatessmakare. Men pandemin öppnade också för nya kontakter så årets mässa innehåller en hel del nyheter.
"Ta bekväma skor"
Något helt nytt för i år är en restaurang.
– Matstudion kommer att ha en popuprestaurang på mässan så man kommer kunna äta mat där om man vill. Och så vill jag påminna om att ta bekväma skor för man går mycket på vår mässa, säger Hanna Wreeth.
Hon avslutar med:
– Karlstad har en speciell plats i mitt hjärta. Det var den första mässan som vi startade och det är den som alltid inleder året för oss. Och Karlstad är så vackert i februari!