Hoppa till huvudinnehållet

Per är god man åt tio personer: ”Ibland krävs det att gå emot anhörigas vilja”

Publicerad:
Per Höglund sitter en stund vid datorn varje kväll och ägnar sig åt sitt uppdrag som god man.
Per Höglund sitter en stund vid datorn varje kväll och ägnar sig åt sitt uppdrag som god man. Foto: Veronica Sjöblom

Per Höglund är god man för tio personer och han tycker att han har ett givande uppdrag.

– Jag blir ofta tillfrågad om kniviga fall. Det är intressant och jag får användning av mina kunskaper, säger han.

Per Höglunds väg in i godmanskapet är nog inte ovanlig. Det började för runt 40 år sedan med att en närstående behövde hjälp med att hantera ekonomi och myndighetskontakter. Per ställde upp och under många år var det hans enda uppdrag. Men så, för snart tolv år sedan, gick han i pension efter nära fyra decennier som anställd på bank.

– Jag fick frågan om jag kunde ta hand om fler huvudmän och då tyckte jag att jag hade tiden till det, berättar han.

Som Ann-Catrine Forsberg och Sanna Rydberg berättar kan godmanskapet bestå av tre delar. Av dem är ”förvalta egendom” det i särklass det största området. Det handlar om att sköta huvudmannens ekonomi, att betala räkningar och se till att personen har fickpengar i de fall det behövs.

– Jag har ett antal uppdrag och jag sitter en stund vid datorn nästan varje kväll. Man ska ha tid för uppdraget men man är inte låst. Man kan åka bort. Det allra mesta går ju att sköta på en padda i dag, förklarar han.

Olika former av stöd

Viss datorvana krävs alltså, inte minst för att huvudmännen kan ha sina konton hos olika banker som alla har sina egna tekniska lösningar.

Andra delar som kan ingå i uppdraget är att ansöka om olika former av stöd för huvudmännen. Det kan handla om hemtjänst eller särskilt boende. Per är i de fallen då den som företräder huvudmannen i kontakterna med myndigheterna.

Det blir en hel del telefonsamtal med anhöriga och myndigheter.
Det blir en hel del telefonsamtal med anhöriga och myndigheter. Foto: Veronica Sjöblom

Utöver de tio personer som han är god man för tar Per Höglund också extrauppdrag. Det handlar om när personer, som normalt får hjälp av anhöriga med att klara vardagen, exempelvis ska sälja sin bostad. Då kan de inte företrädas av släktingar.

– Det är roligt. Det är precis det jag har sysslat med på jobbet. Det där kan jag, säger Per Höglund.

"Hjälpa människor"

Men vad är det i uppdraget som har fått honom att hålla på i alla dessa år?

– Man känner att man kan hjälpa människor. Huvudmännen är ofta dementa och vet inte vem man är, men man är mycket uppskattad av släktingarna. Inte alltid, men ofta. Och sedan kan man inte bortse från att man får lite pengar en gång om året. Inte mycket, men det blir en guldkant. Pensionen är som du vet inte så hög, konstaterar han.

På frågan om vad som krävs för att bli en god man svarar Per att noggrannhet är en viktig egenskap. Alla utgifter redovisas en gång per år så det gäller att ha ordning på kvittona. Men han understryker att i dag finns det program som gör det arbetet mycket lättare jämfört med hur det var förr.

– Man måste också vara engagerad och bry sig om huvudmannen. Ibland krävs det att man gör insatser som går emot de anhörigas vilja så det krävs att man har integritet, berättar Per Höglund.

Artikeltaggar

BankerEkonomiKarlstadMyndigheterNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.