Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen söker nya goda män – det krävs för att bli godkänd

Publicerad:
Sanna Rydberg och Ann-Catrine Forsberg på kommunens överförmyndaravdelning.
Sanna Rydberg och Ann-Catrine Forsberg på kommunens överförmyndaravdelning. Foto: Veronica Sjöblom

– En god man företräder de mest utsatta i samhället.

Så summerar Ann-Catrine Forsberg och Sanna Rydberg uppdraget som är mer än att bara ha ordning på en behövde människas ekonomi.

Ann-Catrine Forsberg är handläggare på överförmyndaravdelningen på Karlstads kommun och Sanna Rydberg är avdelningens chef. De förklarar att det finns en skala av insatser för människor som behöver stöd i vardagen. Det handlar om sådant som personligt ombud, ledsagare och anhörigbehörighet. Längst ut på den skalan finns god man, stödet för de mest utsatta.

– För att få en god man krävs det att vissa kriterier uppfylls när det gäller sjukdomsbild och hjälpbehov, och hjälpbehoven ska vara kopplade till sjukdomsbilden och rymmas inom en god mans uppdrag. Det krävs ofta läkarintyg eller en social utredning. Man säger att minsta ingripande åtgärd gäller, det innebär utifrån lagstiftningen att andra möjliga insatser ska gå före ett godmanskap, säger Ann-Catrine Forsberg.

Kommer in anmälan

Den enskilde eller en nära anhöriga kan ansöka om god man, men det vanligaste är att det kommer in en anmälan. Anställda inom exempelvis vård och omsorg, socialtjänst och hälso- och sjukvård har en skyldighet enligt lag att göra en anmälan om de ser ett behov av god man.

– En stor del av ärendena kommer till oss den vägen. Men det är tingsrätten som fattar beslut om start och avslut på godmanskap, säger Ann-Catrine Forsberg.

– Och det är alltid vi som utreder behovet, fyller Sanna Rydberg i.

Vem kan då bli god man? Svaret är enkelt:

– Det är en vanlig person i samhället som i stora drag förstår hur samhället fungerar och som har ordning och reda, svarar Sanna Rydberg.

"Vi gör kontroller"

Vad som krävs enligt lagen är man att rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig (se faktarutan här intill).

– Vi gör kontroller på samtliga ställföreträdare (bland annat goda män, red amn) gentemot socialarkiv, belastningsregister och kreditupplysning. Sedan får de genomgå en webbutbildning, de får en handbok om vad det innebär att åta sig ett uppdrag. Efter det har vi en avstämning med varje ställföreträdare, berättar Ann-Catrine Forsberg.

– Och vi har också löpande kontroller av våra ställföreträdande, säger Sanna Rydberg.

De goda männen får ett arvode, men Ann-Catrine Forsberg och Sanna Rydberg understryker att det inte är en regelrätt lön. Arvodet baseras på hur omfattande ett uppdrag är och betalas ut en gång per år. En god man i Karlstads och Hammarö kommuner kan ha upp till tolv uppdrag, men det vanligaste är ett uppdrag, ofta åt en närstående.

God man

För att få vara god man krävs det enligt föräldrabalken att du är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Det betyder att:

Du följer samhällets lagar och regler.

Du inte har begått brott som kan ha påverkan på uppdraget.

Du bör ha viss livserfarenhet och arbetslivserfarenhet.

Du bör kunna tala och skriva god svenska.

Du bör ha viss ekonomisk kompetens.

Du ska passa för det aktuella uppdraget, till exempel ha hög ekonomisk kompetens om uppdraget innebär avancerad ekonomisk förvaltning.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEkonomiHammaröKarlstadKarlstads kommunNyheterOmsorgUtredningarVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.