Hoppa till huvudinnehållet

Kaffestund i Paris ledde till gränslös kärlek – nu har Zach och Lily tre barn

Publicerad:
Svenska Lily och amerikanske Zach Maher fann varandra i kärlekens huvudstad Paris.
Svenska Lily och amerikanske Zach Maher fann varandra i kärlekens huvudstad Paris. Foto: Charlotte Brunmark

Hon var svenskan med österrikiskt påbrå som letade efter en fransman och han var amerikanen som egentligen var på väg till Madrid.

På ett café i Paris möttes de och resten har kommit att bli, som man säger – historia. Några år senare har Lily och Zach Maher hittat lyckan på Kvarnberget i Karlstad tillsammans med sina tre barn.

Det var för det goda bryggkaffets skull som Zach brukade gå och fika på Svenska institutet under sin vistelse i Paris. Just den här dagen var egentligen som precis alla andra dagar, men snart skulle livet komma att förändras.

Lily hade gjort misstaget att köpa kaffe utan att kolla om det fanns några platser. Till slut frågade hon en man som egentligen varken såg fransk eller svensk ut, om hon kunde sitta vid hans bord.

– Jag var lite perplex för på ett sätt såg han ut som en Södermalms-kille i lädermockasiner och en norsk stickad tröja. Han hade strumpor med mönster, det minns jag.

Zach skrattar:

– Det var ju en bohemisk Brooklyn-look!

Började träffas

Han jobbade vid tillfället på en bokhandel i Paris men tänkte snart åka vidare till Madrid. Lily var tjänstledig jurist och studerade på Sorbonne – och hade förhoppningarna om att kanske hitta en fransman.

– Vi pratade i en timme och gick på utställningen på institutet. Zach hade ingen telefon, men han fick mitt nummer. Några dagar senare ringde han mig från den fasta telefonen i bokhandeln.

I dag bor paret i Karlstad med sina tre barn.
I dag bor paret i Karlstad med sina tre barn. Foto: Charlotte Brunmark

Sen gick allt snabbt. De träffades i oktober 2015 – och gifte sig bara några månader senare i New York.

– Vi hade ett cocktailparty, och sen drog vi på bröllopsresa till Europa, där vi tog tåget till Wien för att träffa mina släktingar. Långsamt tog vi oss till Sverige, där vi hade bröllop nummer två där jag kommer ifrån i Gullspång, berättar Lily.

På bröllop nummer två kände sig Lily plötsligt väldigt trött. Det visade sig att hon var gravid.

– Vi hade egentligen ingen plan, och där är vi väldigt olika. Lily är en planeringsmänniska och jag har mer inställningen att saker ordnar sig, säger Zach.

Flytten till Göteborg

Med ett barn på ingång behövde de dock fatta ett beslut om var de skulle bosätta sig. Paris i all ära, men en storstad med liten tillgång till natur och parker, gjorde att lotten snart föll på Sverige. Till slut blev det Göteborg, efter att Christopher fötts i Stockholm.

– Min syster bodde 400 meter från oss och vi skapade oss ett hem där Christopher kunde växa upp. Vi bodde i Göteborg i tre år.

Som juridikstuderande, med siktet inställt på att bli domare, behövde Lily dock tjänstgöra i en mindre stad. Ingen av dem, särskilt inte Zach, hade någon koppling till Karlstad. Men med närheten hem till Lilys mamma i Gullspång, kändes staden perfekt.

– 18 månader efter Christopher, kom vår Samuel. Vi flyttade till Karlstad 2021, och här föddes Sigrid. Jag har princip varit mammaledig i tre år, skrattar Lily.

"Vi kan prata förvaltningsrätt vid köksbordet", säger Zach och syftar på Lilys arbete som domare.
"Vi kan prata förvaltningsrätt vid köksbordet", säger Zach och syftar på Lilys arbete som domare. Foto: Charlotte Brunmark

Familjen bor nu på Kvarnberget och Zach har med sitt språkintresse hittat lyckan som auktoriserad översättare. Hemmavid är språket en salig blandning mellan svenska, tyska och engelska.

– Det är häftigt att se hur barnen hanterar de olika språken och hur de ibland kan hitta på egna böjningar eller lånar ord från ett av de andra språken. Jag är själv väldigt intresserad av språk, säger Zach, som i dag pratar i princip felfri svenska.

Intresset för språk och böcker har de gemensamt.

– Jag tror att om man inte gillade böcker, skulle man inte kunna vara med Zach. Självklart satt han och läste en bok den där dagen i Paris, när vi träffades. Kärleken till böcker förenar oss och han har fått mig att bejaka det ännu mer.

Zach fyller i:

– Det är lite roligt att jag kommer från en familj med en massa jurister, och Lily kommer från en familj med bokälskare.

– Sen är vi olika, jag är ju väldigt fyrkantig, säger Lily.

– Extremt fyrkantig, skrattar Zach och fortsätter:

– Men vi har väldigt många samtalsämnen. Vi kan sitta och prata förvaltningsrätt vid köksbordet. Jag gillar att förstå juridiken på ett djupare plan.

Charmiga Sigrid, åtta månader, är det yngsta barnet i familjen.
Charmiga Sigrid, åtta månader, är det yngsta barnet i familjen. Foto: Charlotte Brunmark

Om det är i Karlstad den här internationella familjen kommer stanna för all framtid, är ovisst. Lily, som kommer från en familj med hela åtta syskon, känner sig dock färdig med barn.

– Jag ville gärna ha en flicka, och det fick vi nu i och med Sigrid, ler hon.

Artikeltaggar

BarnBöckerFamiljGullspångKärlekKarlstadNew YorkNyheterParisSamhälleSorbonneSvenska institutet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.