Hoppa till huvudinnehållet

Hjärtligt tillfälle för seniorsinglar att hitta kärleken: ”Utbudet är skralt”

Publicerad:
På alla hjärtans dag bjuder Medborgarskolan in seniorsinglar för att mingla och andra aktiviteter.
På alla hjärtans dag bjuder Medborgarskolan in seniorsinglar för att mingla och andra aktiviteter. Foto: Privat

Bara för att vi blir äldre ska vi inte sluta leva. Med pandemin i backspegeln och alla hjärtans dag runt hörnet, vill Medborgarskolan i Karlstad bryta tabut kring kärlek mellan äldre och anordnar evenemanget Seniorsinglar minglar.

– Utbudet är skralt när det kommer till kärlek för seniorer, säger verksamhetsutvecklare Linda Häggkvist.

Nu är det dags för det efterlängtade evenemanget Seniorsinglar minglar. Initiativet kommer från Medborgarskolan i Karlstad, med ambitionen att belysa kärleken mellan äldre och bryta det tabu som länge legat över ämnet.

Bubbel och yoga

– Kärlek mellan våra seniorer har länge varit ett ämne man inte gärna talar om. Men vi vill belysa det som något vackert och värt att fira, säger Linda Häggkvist som är ansvarig för den hjärtliga tillställningen.

Den 14 februari klockan 12:30, slår Medborgarskolan i Fanfarens lokaler upp sina dörrar för Karlstads seniorer. Där bjuds det på välkomstbubbel, spännande matlagning, senioryoga, dans och förhoppningsvis skratt.

– Vi vill uppmuntra till att umgås och ha roligt tillsammans utan krav. Det är viktigt att sprida glädje i vardagen och livet.

Skralt utbud blev succé

Linda Häggkvist menar att det är mer angeläget nu än någonsin att skapa en kontrast mot ensamheten och vad hon kallar ett "eremitaktigt stadium", som pandemins efterdyningar lämnat efter sig.

När det kommer till underhållning är dejtingprogram inget nytt, och utan överdrift finns det en hel uppsjö. Men i början 2020 ansåg medarbetarna på Medborgarskolan i Karlstad att utbudet för våra seniorer var skralt, och skred omedelbart till handling för att råda bot på situationen.

– Stämningen var helt otrolig! Jag tror verkligen det märktes att vi gjorde något genuint från våra hjärtan, säger Linda Häggkvist.

Linda Häggkvist, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.
Linda Häggkvist, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan. Foto: Privat

Debuten av Seniorsinglar minglar var en succé. Den togs emot med öppna armar och stora leenden, både hos deltagare och funktionärer. Tillställningen var mycket uppskattad och ett tv-team fanns till och med på plats för att sända festligheterna.

– Det märktes mycket väl att våra äldre behövde något som detta. Pandemin satte käppar i hjulet, men nu är det med stor glädje vi äntligen bjuder in till Seniorsinglar minglar igen.

Kärlek vet ingen ålder

Linda Häggkvist menar att kärlek finns i olika former, och inte alltid behöver vara romantisk. För henne och kollegorna är det viktigaste att man umgås kravlöst och tillåter sig själv att ha roligt och må bra.

– Att vara tillsammans är ett mänskligt behov, och längtan efter en livspartner är fullkomligt naturlig, säger hon och fortsätter:

– Vi vill ge dem en fantastisk stund, att de går därifrån med en go känsla i kroppen och att vi har tillfört något i deras liv.

Må det vara glädje, nya bekantskaper eller kanske till och med den person som får hjärtat att slå ett extra slag, som väntar Karlstads seniorer. Oavsett vad som står runt hörnet, är Linda Häggkvist fullständigt övertygad om en sak då hon säger:

– Att vi finner kärleken, även på äldre dagar är något vackert.

Text: Heléne Katzman

Artikeltaggar

Alla hjärtans dagFamiljFanfarenKärlekKarlstadMänskligtMedborgarskolan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.