Hotellbranschen drabbades hårt när pandemin slog till för snart tre år sedan.
Nu kan hotellen i Karlstad se tillbaka på ett riktigt bra 2022, trots en skakig start.
I november 2020 publicerade Tillväxtverket en rapport med titeln ”Pandemins effekter på hotell- och logiverksamhet i Sverige”. I den tecknades en mörk bild av läget just då, men den lyfte även farhågor om att pandemin skulle få kunderna att ändra sina köpbeteenden, inte minst att affärsresorna skulle minska.
Karlstads-Tidningen har ringt runt till en rad hotell i Karlstad för att fråga hur 2022 blev och hur de ser på framtiden. Och det tycks som att farhågorna kom på skam.
– Det var ett spännande år som vi gick in i. När det började gällde restriktionerna fortfarande men när de sedan togs bort drog det på, säger Anki Thorn, hotelldirektör på Scandic Klarälven.
Botten gick ur
Tittar man på branschorganisationen Visitas statistik över hotellens beläggningsgrad i Sverige ser man att botten fullständigt gick ur marknaden våren 2020. Kurvan rasade rakt ner från en beläggningsgrad på nära 60 procent till under 30 procent på några månader. Sedan vände kurvan uppåt och började jobba sig uppåt. I slutet av 2022 närmare sig siffrorna nivån som rådde före pandemin.
Alla som Karlstads-Tidningen talar med pekar ut det första kvartalet 2022 som trögt, men att det sedan lossnade. Och för vissa lossnade det ordentligt.
– Det blev det bästa året någonsin, säger Hanna Åkerstedt, hotelldirektör på First River Hotel intill KCCC.
Hon konstaterar att Karlstad och Värmland är välkända besöksmål som lockar många privatpersoner. Under sommaren var hennes hotell i stort sett fullbelagt. Till det kom många konferenser och sedan julfesterna. Anki Thorn talar om ett uppdämt behov av att ses.
Många konferenser
Helena Andersson, hotelldirektör på Gustaf Fröding Hotell, har samma bild av sommaren och hösten.
– På hösten hade vi många konferenser och det var riktigt roligt att det kom i gång igen.
Men det finns ett före och efter pandemin. Anna Sundenhammar, hotelldirektör på Hotel Bilan, pekar på en förändring som hon har sett.
– Vi kan se att privatkunderna har ändrat sitt beteende. Numer bokar de väldigt sent. Tidigare var de ute i bättre tid.
Vad det beror på kan hon inte säga, men hon funderar på om det är en ovana vid att planera mer långsiktigt efter att under ett par år hela tiden behövt tänka på restriktioner och på om man själv ska råka få corona.
"Unna sig lite"
När det gäller framtiden är de fyra hotelldirektörerna försiktigt optimistiska. Den vikande konjunkturen har ännu inte visat sig i antalet bokningar. Hanna Åkerstedt har märkt att företag har blivit mer om sig och kring när det gäller kostnaderna kring konferenser men antalet bokningar har inte gått ner.
– Som människa vill man unna sig lite. Men kanske kan man se en liten trend att fler bara bokar en natt, lördag till söndag, i stället för det vanliga med två nätter, säger hon.