Hoppa till huvudinnehållet

Hammaröbilden: Spritfabriken

Publicerad:
Spritfabrikens exteriör år 1919. 1917 anlades en spritfabrik i Skoghall. Denna sprit utvanns av sulfitmetoden genom jäsning av det socker som fanns i sulfitluten. 1918 byggdes en eterfabrik. Råeter utvanns av sulfitspriten för att sedan blandas med sulfitspriten igen och då höja spritens bränslevärde och underlätta dess användning till bränsle för explosionsmotorer. Blandningsprodukten kallades för spritol. Denna vara blev efter en tid obehövlig, och en utbyggnad gjordes för tillverkning av teknisk och farmaceutisk eter samt narkoseter.
Spritfabrikens exteriör år 1919. 1917 anlades en spritfabrik i Skoghall. Denna sprit utvanns av sulfitmetoden genom jäsning av det socker som fanns i sulfitluten. 1918 byggdes en eterfabrik. Råeter utvanns av sulfitspriten för att sedan blandas med sulfitspriten igen och då höja spritens bränslevärde och underlätta dess användning till bränsle för explosionsmotorer. Blandningsprodukten kallades för spritol. Denna vara blev efter en tid obehövlig, och en utbyggnad gjordes för tillverkning av teknisk och farmaceutisk eter samt narkoseter. Foto: Karl Nyström

Varje vecka publicerar Karlstads-Tidningen en bild från det gamla Hammarö.

Artikeltaggar

Hammarö kommunLokalhistoriaMeraSkoghall

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.