Hoppa till huvudinnehållet

Odlingsnördarna Linda och Marika startade företaget Fröish tillsammans

Publicerad:
Linda Sedin, en av Fröish delägare, längtar efter att stoppa händerna i jorden.
Linda Sedin, en av Fröish delägare, längtar efter att stoppa händerna i jorden. Foto: Britta Staake

De beskriver sig som odlingsnördar, vänner och grannar. För knappt ett år sedan startade Linda Sedin och Marika Regnell företaget Fröish AB, en webbaserad fröshopp med bas på Hammarö.

– Vi såg att det fanns en lucka på marknaden. Under pandemin ökade intresset för odling men det ska inte vara för dyrt, säger Linda Sedin.

Hon jobbar som projektledare inom ljud och film vid kommunikationsbyrån Bacill medan Marika Regnell arbetar vid Plikt- och prövningsverket.

– Vi kompletterar varandra. Hon är duktig på IT och teknik medan jag kan reklam och har kontakt med många företag, säger Linda Sedin.

Odlingsintresset gror i de båda trädgårdarna på Turessons väg. Tanken bakom Fröish var att erbjuda fröer av bra kvalitet till rimliga priser. Fröna köps in från godkända grossistfirmor inom EU och en del testodlar de själva.

Fröish AB är en webbshopp med säte på Hammarö.
Fröish AB är en webbshopp med säte på Hammarö. Foto: Britta Staake

Namnets historia

– Vi har provat att driva upp plantor och i maj hade vi gårdsförsäljning då vi sålde fröer och plantor.

Namnet Fröish har en egen historia.

– Vi ville sätta vår egen prägel på företaget. Det handlar ju om frön och jag använder ofta "ish" i slutet av namn, till exempel på barnen. Det skulle också vara en clean och enkel logga till webbshoppen och på fröpåsarna.

Eftersom det handlar om e-handel är Fröish rikstäckande men tjejerna slår vakt om sina slagord, att vara moderna, lokala och lojala.

Marika Regnell och Linda Sedin är vänner, grannar och delar intresset för odling.
Marika Regnell och Linda Sedin är vänner, grannar och delar intresset för odling. Foto: Privat

– Vi vill också visa att vi är från Värmland och är aktiva på sociala medier.

Söker samarbete

Linda Sedin talar sig varm om samarbete med andra företag och berättar om ett sådant som inletts med Lillängshamnens fiskrökeri.

– Där kan man köpa grönsaksfrön och frön till matrelaterade kryddor.

Linda Sedin och Marika Regnell gillar blommor, grönsaker och kryddor, såklart, men visst har de sina egna favoriter.

– Jag gillar luktärtor och vallmo, Marika tycker mycket om Mariaklocka och lejongap. Koriander, basilika, chili och gurka är också trevliga att odla. Vi ber kunderna höra av sig om de har några särskilda önskemål.

När Fröish startade i mars förra året var planen att det skulle vara säsongsbetonat. Men eftersom Linda Sedin har många företagskontakter började man sälja solrosfrön till olika event.

Det prunkar i trädgårdarna hos Linda Sedin och Marika Regnell-
Det prunkar i trädgårdarna hos Linda Sedin och Marika Regnell- Foto: Privat

– Solrosen är ju Ukrainas symbol, det som ett fint ändamål. Påsarna, som innehåller röda, gula, höga och låga solrosor, är märkta med Ön, vi vill visa att vi håller till på Hammarö.

Tidig sådd

Försäljningen av fröpaketen eskalerade och sedan blev det Julklappspaket, Kitchenpaket och Summer feeling. Eftersom båda kvinnorna jobbar heltid är Fröish ännu i uppbyggnadsfasen. Frön köps in och paketeras till beställarna. Men redan nu är det hög tid att så bland annat chili och stockros.

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att odla, oavsett om man bor i lägenhet med balkong eller hus med trädgård. Eftersom vi vänder oss till alla åldersgrupper har vi olika betalningssätt.

Odlingsglädjen har också ökat bland män, många killar odlar chili men Linda Sedin menar att intresset även omfattar kryddor och blommor. När det gäller andra trender nämner hon dahlia som en växt som ökar i popularitet.

– De finns också som frön.

På webben kan man läsa odlingsinstruktioner och i shoppen finns även tips på färdiga paket, växter som passar tillsammans.

Kul att driva företag

– Det kan vara färgmässigt, storleksmässigt eller om man vill ha en lång blomningssäsong.

Det egna odlandet släpar lite efter för Linda Sedins del just nu.

– Men det är så roligt att driva företag, att göra något för sin egen skull. Fast det hade nog varit svårt att göra detta ensam. Som det är nu kompletterar vi varandra.

Längtan efter att komma i gång är ändå stor när ljuset återvänder och dagarna blir längre.

– Det är så härligt när man får köra ned händerna i jorden och det är en speciell känsla att kunna plocka sina egna grönsaker. Vi tror på att alla kan odla men det får inte kosta för mycket.

Artikeltaggar

E-handelFöretagandeHus och hem

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.