Hoppa till huvudinnehållet

Bibliotekets utbud ökar – lånar nu ut smarta prylar

Publicerad:
Anna Johansson, bibliotekarie på Hammarö bibliotek visar upp Digiguiden som också är en ny möjlighet för den som vill bli lite mer digital men som behöver visst stöd.
Anna Johansson, bibliotekarie på Hammarö bibliotek visar upp Digiguiden som också är en ny möjlighet för den som vill bli lite mer digital men som behöver visst stöd. Foto: Hammarö kommun

Hammaröbor som känner att de kanske behöver ny teknik men vill testa innan köp kan nu låna välfärdsteknik och smarta produkter på biblioteket.

Det kan till exempel handla om en syn- eller hörselnedsättning. I kommunen finns några personer som kallar sig ”förebyggande och främjandegruppen”, vilka genom sina olika roller och kompetenser arbetar ihop för att bidra till ökad självständighet hos medborgarna.

Redan idag finns flera förebyggande tjänster såsom digital fixare och förebyggande hembesök. Den sista fredagen varje månad mellan 11 och 14 håller gruppen även i tematräffar i Folkets hus där de finns på plats för besökare och lunchgäster.

Så här ser produkterna ut som just nu finns att låna på Hammarö bibliotek.
Så här ser produkterna ut som just nu finns att låna på Hammarö bibliotek. Foto: Hammarö kommun

Uppskattade visningar

– Det var en som sa till oss en gång att det finns så mycket bra produkter. Kan inte ni komma och visa det och sen har det varit så uppskattat att vi har valt att fortsätta med det, säger Mia Hernell, utvecklingsledare.

Att nu också kunna erbjuda att faktiskt låna hem vissa utvalda produkter för att testa dem innan man själv köper är ytterligare ett sätt att få fler att upptäcka fördelarna och börja använda dem.

En del hjälpmedel förskrivs i dag, till exempel rollatorer. Men det finns också många smarta produkter och välfärdsteknik som man som privatperson kan köpa själv. Genom att låna hem några av de mest populära produkterna kan man känna, klämma och testa dem innan man köper dem eller om man bara behöver dem kortsiktigt.

Olika prisklasser

I utlåningshyllan finns allt från förstoringsglas till digital kalenderklocka och samtalsförstärkare i prisklass från 80 kronor till 2 300 kronor.

Anna Johansson, bibliotekarie, Robin Backman Torpegård, digital fixare, Katarina Davidsson, arbetsterapeut, Anna-Karin Skoglund, projektledare för God nära vård och Mia Hernell utvecklingsledare, visar upp de nya produkterna som kan lånas på Hammarö bibliotek.
Anna Johansson, bibliotekarie, Robin Backman Torpegård, digital fixare, Katarina Davidsson, arbetsterapeut, Anna-Karin Skoglund, projektledare för God nära vård och Mia Hernell utvecklingsledare, visar upp de nya produkterna som kan lånas på Hammarö bibliotek. Foto: Hammarö kommun

– Det enda som krävs för att låna är ett lånekort. Lånetiden är fyra veckor om det inte är kö på produkterna. Då blir lånetiden två veckor, säger Anna Johansson, bibliotekarie på Hammarö bibliotek.

Målsättningen på sikt är att hitta välfärdsteknik och smarta produkter som passar just Hammarö kommuns medborgare.

– Vi ser det här som en start. Om vi märker att det finns ett intresse så hoppas vi självklart kunna utöka utbudet. Har man önskemål så får man gärna höra av sig, säger Anna-Karin Skoglund, projektledare för God nära vård.

Artikeltaggar

BibliotekHammarö kommunNyheterTeknik och vetenskapVälfärd

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.