Hoppa till huvudinnehållet

Platsen: Vattentornet på Kronoparken

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Vattentornet år 1976.
Vattentornet år 1976. Foto: Karlstads kommun

Kronoparkens vattentorn byggdes 1971–1972 och är 43 meter högt. Det är 234 trappsteg upp till tornets utsiktsplats och väl däruppe är det 143 meter över havet. Vid bra väder går det se hela Karlstad med kranskommuner men även ända till Kinnekulle på andra sidan Vänern. Vattentornet innehåller som mest 3 000 m³, alltså 3 000 000 liter vatten, som räcker till 20 miljoner dricksglas eller 18 000 år av en persons vattendrickande. Bilden togs 1976.

Vattentornet år 2023.
Vattentornet år 2023. Foto: Veronica Sjöblom

I området runt vattentornet har det hänt mycket sedan 1976. Karlstads högskola grundades 1977 och är sedan 1999 universitet. Många studentbostäder har poppat upp och tydligast ses här Union, två tiovåningshus på varsin sida om Sommargatan. Vattentornet skymtas mellan de båda höghusen. Fler bostäder planeras här och att länka ihop Frödingshöjd till Sommargatan med en ny gata samt bygga ut gång- och cykelstråken.

Artikeltaggar

BostäderHögskolorKarlstadKarlstads universitetKronoparkenMeraUniversitetVatten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.