Hoppa till huvudinnehållet

Tecknade serier om och av kvinnor ställs ut: ”Feminister ansågs inte ha humor”

Publicerad:
En av kvinnotidskrifterna som hade serier var Bang. "Många av de som publicerades där har blivit kända namn nu. Bland andra Nina Hemmingsson som var redaktör för seriematerialet."
En av kvinnotidskrifterna som hade serier var Bang. "Många av de som publicerades där har blivit kända namn nu. Bland andra Nina Hemmingsson som var redaktör för seriematerialet." Foto: Veronica Sjöblom

Feministiska svenska tecknade serier är på frammarsch och har så varit de senaste decennierna.

Nu visas en utställning på Karlstads universitetsbibliotek där det djupdykts i de svenska seriearkiven.

– Feministiska kvinnor ansågs som otroligt tråkiga – helt fel såklart! säger litteraturforskaren Anna Nordenstam.

Utställningen "Feministiska svenska tecknade serier – från 1960-talet och framåt" är resultatet av ett forskningssamarbete mellan Göteborgs universitet, Karlstads universitet, Kvinnsam och Linnéuniversitetet.

Nu visas den fram till den 18 februari i Karlstads universitetsbibliotek.

– Vi är jätteglada att vi har fått den här möjligheten att visa upp vår forskning och sprida vad vi har hittat, säger Margareta Wallin Wictorin, docent i konst- och bildvetenskap vid Karlstads universitet och en av forskarna som skapat utställningen.

"Svårt att välja"

Första utställningen sattes upp i Göteborg förra året och en omarbetad variant har sedan åkt ut på turné.

Margareta Wallin Wictorin och Anna Nordenstam är de drivande forskarna bakom utställningen som nu går att ses på universitetsbiblioteket.
Margareta Wallin Wictorin och Anna Nordenstam är de drivande forskarna bakom utställningen som nu går att ses på universitetsbiblioteket. Foto: Veronica Sjöblom

– Den är upplagd tematisk och inte kronologisk, men de första serierna är från 1960-talet. Det var svårt att välja – vilka ska vi ta med? Det är ett otroligt expanderande fält och det kommer fler serier hela tiden. Det läggs ut på Instagram, nya utställningar och album hela tiden. Mångfalden är otroligt stor! Serierna fångar upp många samhällsfrågor och samhällsproblematik som pågår just nu, säger Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och den andra drivande kraften bakom utställningen.

Humor och svårigheter

Teman som berörs i serierna är för att nämna några: hbtq-frågor, kroppsideal, övergrepp, abort, familjeliv, kärlek, relationer och arbetsliv. Allt som varit aktuellt i kvinnors liv och samhälle. För det är till största delen kvinnliga serietecknare som tagits med i utställningen.

– På 90-talet delade det sig och då kom både humoristiska och satiriska serier men också de som är vemodiga och självbiografiska som handlar om våld, incest och aborter. Där skrattar man inte, men det fanns alltid någon liten underfundighet, berättar Anna Nordenstam.

Längst till höger syns Nina Hemmingssons klassiska serieruta om frun och armhålan.
Längst till höger syns Nina Hemmingssons klassiska serieruta om frun och armhålan. Foto: Veronica Sjöblom

Namn som Olivia Skoglund, Inger Edelfelt, Nina Hemmingsson och Liv Strömquist finns representerade i utställningen. Moa Romanova nämns som ett annat stjärnskott just nu.

– Det fanns en attityd förr om stereotypen att kvinnor inte hade någon humor, särskilt inte om man var feminist – då var man otroligt tråkig, skrattar Anna Nordenstam.

Tas kvinnliga serietecknare och serier om kvinnors liv på större allvar nu?

– Seriefältet har blivit större – helt klart! De feministiska serierna har blivit fler och fått mycket uppmärksamhet bara de senaste fem–tio åren. Det händer ofantligt mycket, fler känner till de stora namnen och fler översätts till utlandet. Men det finns också många män som är duktiga, får vi väl tillägga...

Artikeltaggar

Anna NordenstamGöteborgGöteborgs universitetHumorInstagramKarlstadKarlstads universitetLinnéuniversitetetLitteraturNina HemmingssonNöje/KulturSamhälleUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.