Hoppa till huvudinnehållet

12-åriga Elsa från Karlstad designade årets Majblomma: ”Fred på jorden”

Publicerad:
Elsa Schymberg från Karlstad designade årets Majblomma.
Elsa Schymberg från Karlstad designade årets Majblomma. Foto: Elina Berg

Fred på jorden är temat för årets Majblomma. För designen svarar 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad.

Majblomman 2023 avtäcktes förra torsdagen av Elsa Schymberg.

– Det känns bra, roligt.

Den unga designern berättar om tanken bakom Majblomman som går i blått och grönt med en orange pärla i mitten.

– Jag ville att blomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det orangea står för alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu.

Elsa Schymberg går på Färjstadsskolan och det var här årets Majblomma började gro.

– Vi skulle sälja Majblommor och hade möjlighet att göra en egen.

Sedan beskedet kom om att Elsa Schymbergs blomma vunnit den ärofyllda titeln har reaktionerna varit många.

– Folk tycker att det är kul. Jag har fått många grattis från mina kompisar.

Åse Henell, Majblommans generalsekreterare, berättar att det kom in över 3 000 bidrag varav tio gick till final.

– Det är lättare att lyckas om man har en bra rubrik, och det hade Elsa. Fred på jorden gäller ju inte bara Ukraina utan även andra krig. Den här tävlingen ägde rum strax efter att Ukrainakriget startat.

Behovet ökar

Under det gångna året har Majblommans volontärer rapporterat om ökande behov bland barn.

Familjer med skör ekonomi har fått allt svårare att få ihop pengar till det mest nödvändiga. De senaste siffrorna visar att Majblomman delade ut över elva miljoner kronor enbart till barns kläder och skor. Majblommans uppskattning är att denna siffra kommer att öka. De oroliga tiderna märks tydligt för de mest utsatta i samhället.

Fred på jorden är temat för Elsa Schymbergs skapelse.
Fred på jorden är temat för Elsa Schymbergs skapelse. Foto: Elina Berg

– Barnen är oroliga för framtiden, på en helt annan nivå än förut, inte minst när det gäller ekonomin. När barn säljer Majblommor engagerar de sig mot barnfattigdomen i Sverige, och i år är det viktigare än någonsin, säger Åse Henell.

Den 18 april är det dags för barn över hela landet att börja sälja Majblommor. Den fysiska försäljningen har varit något begränsad under pandemin. Förra året såldes Majblommor för 63 miljoner kronor, år 2019 var summan 66 miljoner.

– Jag tror att det kommer att säljas mer i år, säger Åse Henell.

Majblomman säljs som pin, klistermärke, för bil, som krans och i digital form.

Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg som drevs av ett starkt engagemang för barn och unga. Hon ville ge alla möjligheten att bidra till ett bättre och starkare samhälle. Hennes idé var att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar.

Beda Hallberg var engagerad inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Efter Majblommans framgångar blev hon uppmärksammad och hyllad, både nationellt och internationellt. Hon blev som enda kvinna nominerad vid stadsfullmäktigevalet i Göteborg 1912, vilket är anmärkningsvärt då kvinnor inte hade rösträtt vid den tiden. Uppmärksamheten Beda fick valde hon att använda till att sprida Majblommans budskap.

Tio öre styck

Blomman såldes den första maj varje år och kostade från början tio öre. Genom åren har Majblomman gett ekonomiskt stöd till barn som av olika anledningar behöver det. Idag är det barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet.

De första 50 åren gick pengarna från insamlingen till att hjälpa tuberkulossjuka. Pengarna användes framförallt för att ge sjuka barn en hälsosam sommar på så kallade sommarsanatorier.

Artikeltaggar

BarnBeda HallbergBlommorDesignKarlstadMajblommanNyheterSamhälleUkraina

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.