Hoppa till huvudinnehållet

Emma hittar grodor i journaler – fångas i ny bok: ”Halva upplagan redan såld”

Publicerad:
"Man är lite av en språkpolis och tycker det är oerhört underhållande, men jag har inte tröttnat. Jag tycker det är lika roligt fortfarande", säger Emma Dahlén om sitt Instagramkonto @journalgrodor som nu blivit bok.
"Man är lite av en språkpolis och tycker det är oerhört underhållande, men jag har inte tröttnat. Jag tycker det är lika roligt fortfarande", säger Emma Dahlén om sitt Instagramkonto @journalgrodor som nu blivit bok. Foto: Veronica Sjöblom

"Hostan känns okej så länge hon inte hostar."

"Patienten har inte kunnat sova i natt då apparaten har pippat hela natten."

Emma Dahlén har samlat journalgrodor i två år. Nu blir skrattsuccén från Instagram en fysisk bok.

Att vårdpersonal har ett ansvarsfullt jobb och mycket att göra är ingen hemlighet. Och ibland kan det bli fel – men väldigt roligt – när diagnoser, utlåtanden och undersökningar ska skrivas in i patienternas journaler.

Det vet Emma Dahlén som är medicinsk sekreterare och är den som skriver rent journalerna som bland andra läkare, psykologer och dietister dikterat.

– Det är klart man kan göra fel. Vi är ju bara människor, läkarna som alla andra. Grodorna hamnar sällan i journalen, vi försöker hitta dem innan.

Nästan 100 000 följare

Under pandemin bodde hon i Stockholm och arbetade hemifrån. Det var då idén föddes om att samla alla dessa grodor hon hittar på jobbet och i september 2020 startade hon Instagramkontot @journalgrodor. Drygt två år senare, och en flytt hem till Karlstad, har hon nu drygt 91 500 följare.

– Det är särskrivningar och syftningsfel som blir kul. Som olika varianter av "hjärnbrist", där "järn" stavats fel. Vissa saker kan verkligen bli hur roliga som helst.

Förköpet av boken är i gång, men den släpps först den 9 februari.
Förköpet av boken är i gång, men den släpps först den 9 februari. Foto: Veronica Sjöblom

Emma Dahlén jobbar nu på Jourcentralen i Gripenhuset där en del av grodorna hoppar fram. Hon driver Instagramkontot själv och lägger ut ett inlägg om dagen, men får mängder med tips från sina följare.

– Nu har jag publicerat över 700 grodor, 99 procent är inte från mig. Det hade varit illa om det varit så mycket fel just här i Karlstad. Men jag ser journaltexten på ett helt annat sätt nu, nästan så att jag letar efter grodor.

Inte bara vårdhumor

För att inte äventyra sekretessen redigerar hon ibland innehållet en aning så att det inte ska gå att härleda vart grodan kommer ifrån.

Andreas Andersson har ritat illustrationerna till boken. "Den får liv på ett annat sätt nu", säger Emma Dahlén.
Andreas Andersson har ritat illustrationerna till boken. "Den får liv på ett annat sätt nu", säger Emma Dahlén. Foto: Veronica Sjöblom

Till en början nästan tvingade hon familj, vänner och kollegor att följa hennes nystartade konto. Sedan rasslade det till.

– Jag är väldigt aktiv med hashtags och att gilla och svara på alla kommentarer. I början tänkte jag att det mest är andra sekreterare som förstår det här. Eller bara människor som jobbar inom sjukvården som tycker det är kul. Men det är verkligen alla möjliga som följer kontot.

En av följarna, som också är medicinsk sekreterare, visade sig vara gift med bokförläggaren Anders Nyman på Whip media. Frun tipsade om kontot och i oktober förra året fick Emma Dahlén ett mejl med frågan om hon ville samla journalgrodorna i en bok.

– Jag läste mejlet flera gånger och trodde jag blivit lurad. "Oj, vad stort allt blir nu!" tänkte jag.

Men hon tackade ja och fick i uppdrag att välja ut 300 grodor som skulle platsa i boken. Ett angenämt jobb, men som tagit lite extra tid. I december började förköpet.

– Det har gått i ett sedan oktober, men det är jätteroligt! Hälften av upplagan är redan såld och det ska visst vara rekord för bokförlaget. Jag har inte hoppats på någonting. Boken är en rolig grej, inget jag ska livnära mig på. Jag är bara glad att Anders hörde av sig och trodde på det här.

Möjlig uppföljare

Boken släpps den 9 februari. Fem kronor från varje såld bok går till Svenska diabetesförbundet. Kanske blir det även en uppföljare om allt går bra.

– Först var vi inne på att den skulle innehålla 500 grodor, men den skulle bli för tjock för att folk skulle orka läsa den på en gång tror jag. Tanken är att den ska vara en rolig liten presentbok.

Har du någon egen favoritgroda?

– En som är extra rolig är "Patienten är fortfarande kropp i trötten" – det känns ju som att den som skrivit det är väldigt trött själv, skrattar Emma Dahlén.

Artikeltaggar

DiagnoserInstagramKarlstadNöje/KulturSekretessSjukvårdVård och omsorgVårdcentralen Gripen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.