Hoppa till huvudinnehållet

Ny studie visar: Unga vuxna och äldre lider mest av ensamhet

Publicerad:
Andelen personer i Värmland som besväras av ensamhet och isolering är högst bland unga vuxna och de som är 85 år eller äldre.
Andelen personer i Värmland som besväras av ensamhet och isolering är högst bland unga vuxna och de som är 85 år eller äldre. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ungefär sju av tio värmlänningar över 18 år ansåg sig under våren 2022 ha en bra hälsa. Men ensamhet finns hos både unga och äldre vuxna.

Det visar de första rapporterna från undersökningen Liv och hälsa 2022 som Region Värmland nu presenterar.

Liksom i tidigare nationella och regionala undersökningar anger kvinnor i lägre utsträckning än män att de har bra hälsa. Det är också vanligare att yngre personer rapporterar bättre hälsa än vad äldre gör.

Ekonomi påverkar

Bra hälsa är också vanligare hos personer med eftergymnasial utbildning jämfört med hos personer med kortare utbildning. Detsamma gäller personer med högre inkomstnivå jämfört med personer som har lägre inkomst. Andelen med bra hälsa varierar också mellan olika kommuner.

– De socioekonomiska faktorerna har stor betydelse för hur människor mår. Det märks särskilt nu när många är oroliga över om de kan betala oväntade ökade kostnader, säger Sofia Magnusson (S), ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

I undersökningen 2022 frågades även om ensamhet och isolering. Resultatet visar att andelen personer i Värmland som besväras av ensamhet och isolering är högst bland unga vuxna och de som är 85 år eller äldre.

Färre rökare

Andelen rökare har minskat, samtidigt som andelen snusare har ökat. Sedan 2004 har andelen med riskkonsumtion av alkohol minskat i åldersgruppen 18–49 år men ökat bland personer som är 70 år eller äldre.

Resultaten visar också att andelen personer med fetma har ökat mellan åren 2000 och 2022 i Värmland. Samtidigt är andelen personer som vistas i park, natur- eller grönområden minst några gånger per vecka hög, 79 procent.

Artikeltaggar

Motion och hälsaRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.