Hoppa till huvudinnehållet

Filippa startade företag – ger gamla kaffesäckar ett helt nytt liv

Publicerad:
Filippa Grahn använder främst kaffesäckar och slang som material till sina produkter.
Filippa Grahn använder främst kaffesäckar och slang som material till sina produkter. Foto: HP Skoglund

Kasserade föremål som fyllt sin ursprungliga funktion får nytt liv hos Filippa Grahn från Hammarö. Nu hyllas hennes företag AB Cirkulero av Företagarna för idén som bygger på återbruk av bland annat gamla kaffesäckar.

– Med resande runt om i världen har fascination och förståelse för planeten förstärkts. Därmed finns respekten och viljan att värna om den.

AB Cirkulero registrerades i april 2021 och kom 2022 med i Företagarnas årliga lista 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år. Syftet med listan är att lyfta fram förebilder i ett tidigt skede, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.

Intresset för miljö och klimat har funnits länge.

– Sedan barnsben har jag varit mån om min miljö, den är avgörande för oss. Allt ifrån luftkvalitén till människorna i den. Vårdar vi den kommer vi trivas bättre är min övertygelse, säger den 21-åriga företagaren.

Filippa Grahn läste den naturvetenskapliga linjen vid Älvkullegymnasiet och under ett år fick hon möjlighet att studera vid Svenska skolan i Nairobi, Kenya. Hennes föräldrar undrade varför hon ville resa dit.

Inspirerad i Kenya

– Det enkla svaret är att jag ville uppleva något helt annorlunda än Sverige. Svenska skolan i Nairobi hade en bra kombination av studier och äventyr. Efter att jag övertygat mina föräldrar ansökte jag, kom sedan in och åkte.

I Kenya fann Filippa Grahn både frustration och inspiration gällande klimatfrågan.

– Lukten av uppeldad plast tillhörde vardagen, tillsammans med saknaden av redan existerande lösningar. Samtidigt fascinerades jag av hur många använde de få resurser de hade ofantligt effektivt.

Hon fastnade Ocean Soles affärsidé, att omvandla ihopsamlade flipflops från vattendrag till vackra skulpturer och i det skapa social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

I Kenya fann Filippa Grahn både frustration och inspiration gällande klimatfrågan. Efter studenten startade hon företaget AB Cirkulero.
I Kenya fann Filippa Grahn både frustration och inspiration gällande klimatfrågan. Efter studenten startade hon företaget AB Cirkulero. Foto: Privat

– Det blev tydligt för mig att restströmmar är rika resurser. Det blev startskottet för Cirkulero som jag startade efter studenten.

Accessoarer

Filippa Grahn hade sett frukt- och grönsakspåsar för flergångsanvändning vilket hon såg som en genialisk lösning, både som en vacker accessoar men också då skräpet minskar.

– Jag ringde då lokala kafferosterier och frågade vad de gör med sina vackra kaffesäckar. Det visade sig att de vanligen eldade upp säckarna efter att ha tömt dem på kaffebönor och gladeligen ville att de skulle hämtas. Utifrån det skapades en produkt som gör gott i båda ändar och samtidigt förgyller samt ger ett extra skal åt frukten i den vilda vardagshandlingen. Därefter skapades fler produkter i samma anda, då materialet har en ofantlig potential, och det finns mer att göra.

AB Cirkulero återbrukar i dagsläget främst kaffesäckar som omvandlas till väskor, frukt- och grönsakspåsar, flaskpåsar, bordstabletter och flaggspel. Även vattenslangar i världens alla färger blir föremål för återbruk. Dessa blir till handtag på väskorna av kaffesäckar.

– De skulle annars eldats upp, trots att de lämnas på rätt ställe på återvinningsstationerna, men tack vare ett samarbete med Karlstads energi samlas de nu ihop och får ett nytt liv.

I början fick Filippa Grahn hjälp med själva sömnaden av en vän, sedan av farmor, mormor och Youtube, tills hon själv fick ordning på det.

Filippa Grahn kontaktade lokala rosterier som annars skulle ha eldats upp.
Filippa Grahn kontaktade lokala rosterier som annars skulle ha eldats upp. Foto: Helena Karlsson

– Jag valde nämligen träslöjd på högstadiet. Sedan start har jag försökt att lösa produktionskapaciteten lokalt och hållbart. Det har inte varit en lätt uppgift men nu äntligen finns ett samarbete med Samhall på plats. På det viset inkluderas även social hållbarhet. Nu är vi redo att skala upp.

Söker samarbeten

– Kunderna är från många olika målgrupper och miljöer. Lär mig fortfarande och försöker vara flexibel för etablering i olika segment. Det är viktigt att testa, innan dess kan en bara gissa. Potentialen verkar god även utomlands, där personer efterfrågat webbshop.

Företagsnamnet berättar också vad det hela handlar om.

– Cirkulero betyder just cirkulär, på esperanto, som är ett internationellt hjälpspråk. Det låter glatt och har en bred betydelse. Därmed kan jag jobba med vad som helst inom cirkularitet, vilket är vad jag vill.

Till sommaren ska workshops och föreläsningar hållas samt att webbshopen ska öppna.

– Där ska man kunna designa sin egen väska, välja typ av säck och färg på slang. Utöver det finns goda möjligheter att finna passande återförsäljare nu när produktionen är löst. Parallellt jobbar jag alltid med fler idéer, men som troligen tar tid innan lansering. Först ska vatten kramas ur kaffesäckarna, säger Filippa Grahn.

Vill förändra

Mycket lutar emot att det kommer att bli mer studier framöver, om än till viss del på den redan inslagna banan.

– Högst sannolikt kommer jag plugga vidare och i framtiden jobba med mer strukturella frågor som skapar bevisligen effektiva förändringar, men under tiden puttrar förhoppningsvis de redan startade projekten på mer av sig själva.

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietÅterbrukFöretagarnaHållbarhetHammaröKarlstads energiKenyaLöfbergsMiljöNairobiNyheterSamhallSkola och utbildningStudenterYoutube

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.