Hoppa till huvudinnehållet

Många hämtar inte ut sina pass: ”Konstigt”

Publicerad:
På passexpeditionen finns just nu 250 pass som inte har hämtats upp, berättar Ulrika Sundström är lokalpolisområdeschef i Karlstad.
På passexpeditionen finns just nu 250 pass som inte har hämtats upp, berättar Ulrika Sundström är lokalpolisområdeschef i Karlstad. Foto: Charlotte Brunmark

Tält utanför passexpeditionen och lång väntan för att få sitt pass verkar nu vara ett minne blott. Trycket på passtiderna har mattats av – men fortfarande är det många som inte hämtar ut sina id-handlingar.

– Just nu har vi 250 pass som riskerar att makuleras, säger Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef Karlstad.

Det var under förra året som trycket på landets passtider blev så stort att folk till och med tältade utanför passexpeditionerna för att få provisoriska pass. En tid i det ordinarie bokningssystemet kunde ta flera månader, och efter det kunde även väntan på att få det färdiga passet vara lång.

Medial uppståndelse

Ulrika Sundström, som jobbar som lokalpolisområdeschef i Karlstad, tror att kaoset berodde på två saker – dels längtan efter att äntligen få resa efter att restriktionerna släppt, dels den mediala uppståndelsen.

– Många tror jag ville vara på den säkra sidan och skaffa nytt pass, något som man kanske inte hade tänkt eller reflekterat över när vi inte kunde resa.

Provisoriska pass

Karlstad är en av tio orter i Sverige där man har möjlighet att ansöka om provisoriska pass, varpå köerna utanför blev långa på grund av det.

– När det var som värst tältade folk utanför, berättar hon.

Men nu har hysterin lagt sig, och polisen har arbetat ikapp det som Ulrika Sundström beskriver som en "pass-skuld".

– Om jag går in och kikar på passtider i morgon, kommer sex tider upp i Karlstad, två i Kristinehamn och en tid i Arvika.

Hon tillägger:

– Det är folk som har bokat av sina tider. Normalt är dock runt 20 april, för att få en tid. Och då har man sitt pass inom en veckas tid.

För den som ska ut och resa i sommar är det därför inga problem att få sin id-handling i tid. Men Ulrika Sundströms råd är att inte vänta för länge, om man vill ut och resa på semestern.

– Sitt inte still för länge, utan se till att boka en tid. Om du bokar nu och får en tid i april, har du ditt pass klart till Valborg

För att möta ett eventuellt ökat tryck inför sommaren kommer man snart gå över till att jobba enligt en tvåskiftslösning igen, något som man gjorde förra året när efterfrågan var stor. Utöver det utbildar man ny personal.

– Det kommer komma fler tider i takt med att vi ökar personalstyrkan. Nu har vi jobbat igen pass-skulden till viss del, så förhoppningsvis blir det inte som förra året.

”Om jag går in och kikar på passtider i morgon, kommer sex tider upp i Karlstad, två i Kristinehamn och en tid i Arvika”, säger Ulrika Sundström.
”Om jag går in och kikar på passtider i morgon, kommer sex tider upp i Karlstad, två i Kristinehamn och en tid i Arvika”, säger Ulrika Sundström. Foto: Charlotte Brunmark

Riskerar makulering

Just nu ligger 2000 passhandlingar och väntar på sina ägare på polishuset i Karlstad. Av dem riskerar 250 stycken att makuleras. Men man får alltid en påminnelse innan det sker.

– Det är lite konstigt att man inte hämtar ut, för man har ju betalat 400 kronor för passet redan. Om ingen kommer ska vi egentligen makulera dem efter tre månader, men det vill vi ju helst inte behöva göra.

Ulrika Sundström avslutar:

– Så du som har ett pass liggande hos oss, kom och hämta det!

Artikeltaggar

ArvikaFlygresorKarlstadKristinehamnNyheterPolisenResorSemesterUlrika Sundström

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.