Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänsten åker ut på allt fler självmordslarm

Publicerad:
1 880 insatser under 2022, summerar Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
1 880 insatser under 2022, summerar Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto: Felix Hall

Räddningstjänsten Karlstadsregionen gjorde totalt 1 880 insatser under 2022. Det är en ökning med nio procent jämfört med 2021. Larm om suicid ökade med 47 procent, från 55 till 81 medan bränder i byggnad minskade från 194 till 150.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen omfattar kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors. Statistiken följer i stort tidigare år men vissa kategorier uppvisar förändringar.

Något som sticker ut är ökningen när det gäller larm om suicid, en ökning från 55 till 81 det senaste året, vilket även kan jämföras med 36 år 2018. En förklaring till den 47-procentiga ökningen mellan 2021 och 2022 kan vara att man under 2020-2022 gjort flera ändringar kopplade till vilken typ av suicidlarm som Räddningstjänsten Karlstadsregionen larmas på. Dessa ändringar skulle helt eller delvis skulle kunna förklara ökningen 2022 och även minskningen 2021. 2020 var antalet 74.

Under 2022 hanterade Räddningstjänsten Karlstadsregionen 150 händelser under kategorin brand i byggnad. Det är en minskning med 23 procent, men anses ligga på ”normal” nivå. Brand i byggnad avser både bränder i industrilokaler och förrådsbyggnader samt bostäder som villor och lägenheter.

Många falsklarm

Antalet ”automatlarm, ej brand” har ökat med 27 procent mellan 2021 och 2022. Denna kategori innehåller endast ”falsklarm”, om ett automatiskt brandlarm larmat och det faktiskt brinner anses händelsen i stället vara en ”brand i byggnad”. Ökningen i antalet automatiska brandlarm är till stor del kopplad till industri och skolverksamhet.

Ett stort antal falsklarm kom från skolor under förra året, bland annat från Rudsskolan.
Ett stort antal falsklarm kom från skolor under förra året, bland annat från Rudsskolan. Foto: Lisa Olaison

"Vi ser inte några specifika orsakar till ökningen inom industrin, men en tydlig ökning hos vissa av våra stora industrier. Vad gäller skolorna så har vi periodvis under året återkommande larmats mot vissa skolor. Det verkar i dessa fall vara avsiktlig falsklarmning av räddningstjänst", säger räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Att falskt larma räddningstjänst eller andra blåljusaktörer är allvarligt. Det innebär onödiga kostnader för samhället, det är olagligt samt straffbart och framför allt kan det innebära att någon i verklig nöd får vänta.

Under året skedde även en ökning gällande händelser som räddningstjänsten utför på uppdrag av Region Värmland. Antalet uppdrag ökade med 76 procent, från 182 till 320 jämfört med 2021. Det handlar exempelvis om att utryckning och insats i väntan på ambulans, IVPA, och att stödja ambulanspersonal med att bära och/eller transportera patienter.

När det gäller särskilda insatser under året tar räddningstjänsten upp en släckning av en brand i en bil- och lackeringsverkstad på Ilanda industriområde i Skåre i maj. Detta betecknas som en av årets större släckinsatser.

Utsläpp i Väse

En annan stor insats gällde utsläpp av drivmedel i Väse i juni. Räddningsinsatsens arbete kom till stor del att handla om säkerhet med anledning av stora mängder brandfarlig vätska och antändbara ångor.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen har även medverkat i räddningsarbetet vid en brand i ett flerfamiljshus i Arvika i augusti, en industribrand i Säffle i oktober samt en brand i en ladugård på Värmlandsnäs, Säffle kommun, i november.

Artikeltaggar

ArvikaBränderHammaröKarlstadNyheterOlyckorOlyckor och katastroferRäddningstjänstenSäffleSjälvmordSkåre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.