Hoppa till huvudinnehållet

4H-gården rustas upp för 20 miljoner kronor: "Vi har längtat"

Publicerad:
Ankor, får, hästar, höns, kaniner, katter och grisar delar på utrymmena på gården.
Ankor, får, hästar, höns, kaniner, katter och grisar delar på utrymmena på gården. Foto: Charlotte Brunmark

Trångbott, dåliga arbetsflöden och olika sorters djur i samma stall. När 4H-gården i Gräsdalen nu får pengar för att rustas upp kommer det innebära mer ändamålsenliga lokaler där både djur, personal och medlemmar får större ytor att röra sig på.

– Arkitekten har skissat på en plan där man verkligen har tagit hänsyn till bättre flöden, berättar gårdsföreståndare Maud Jakobsen.

En gråmulen morgon i Gräsdalen råder lugnet före stormen, innan eftermiddagens alla aktiviteter drar i gång. Maud Jakobsen visar in i ett klubbrum som används både som teorisal, väntrum för föräldrar och familj, omklädningsrum, sovrum på läger och förvaring av lite allt möjligt.

– Ja som du ser, vi är lite trångbodda, skrattar Maud Jakobsen.

Ordning och reda gäller dock, om inte annat är det ett måste på en gård som för längesedan vuxit ur sina lokaler. Det lilla köket har endast en diskho som används för att handdiska allt – även på rid- och djurlägren.

När man har ett större stall att se fram emot, kan man kosta på sig att le med tänderna.
När man har ett större stall att se fram emot, kan man kosta på sig att le med tänderna. Foto: Charlotte Brunmark

Byggstart i mars

Trångboddheten har ändå haft sina fördelar, som en aldrig sinande kreativitet för att hitta smarta lösningar.

– När det är väldigt mycket folk så fungerar det här även som cafeteria, och då öppnar vi fönstret och har som lucka för att sälja.

De kreativa lösningarna till trots, kan Maud Jakobsen och hennes kollegor knappt vänta tills renoveringen drar i gång. Den 1 mars tas första spadtaget till ombyggnationen, som kommer förändra utseendet på gården – rejält.

– Vi har fått dispens på vissa djurskyddsgrejer, som att exempelvis den här dörröppningen är alldeles för låg för hästar, säger hon och visar.

– Och här har vi alla djur i samma stall, vilket inte är optimalt med tanke på parasiter och sjukdomar. Alla hästar ska även få byta ut sina spiltor mot riktiga boxar.

I dagsläget har 4H-gården 3,5 heltidstjänster och ett stort antal timanställda, praktikanter samt personer som är på arbetsprövning. Lägg på det ungefär 250 medlemmar, varav cirka 180 går i ridskolan.

– Fler skåp, bättre omklädningsrum, större förrådsutrymmen. Men framför allt ser jag fram emot bättre arbetsflöden, det är något som arkitekten tänkt mycket på.

Hon tillägger:

– Arbetsmiljömomenten är i dag tungrodda och att arbeta med djur är något som sliter ont på kroppen. Det här kommer innebära stora förändringar på den punkten.

Här ska alla hästspiltor göras om till boxar.
Här ska alla hästspiltor göras om till boxar. Foto: Charlotte Brunmark

"Kommer bli rörigt"

Hur verksamheten kommer påverkas under ombyggnationen är än så länge oklart. Med risk för att det vissa dagar eller perioder kommer vara stökigt, kan exempelvis lägren som hålls på loven behöva ställas in.

– Det kommer nog bli väldigt rörigt här ett tag, vi får se. Men allt är ju positivt, för det här är något som vi verkligen har längtat efter.

Maud Jakobsen beskriver sig själv som en inventarie.

– Jag började här som väldigt ung och har liksom stannat kvar. Vi byggde faktiskt ut lite under 2010, men det har vi redan växt ur. Och ur ett djurskyddsperspektiv är den här satsningen det enda rätta.

Faller det sig väl hoppas Maud Jakobsen att renoveringen ska vara klar lagom till att 4H-gården firar 50 år i december i år.

– Jag vill inte hoppas på för mycket, men ja, det vore väldigt kul om allt är klart då så att vi kan ha en riktigt stor fest!

Grisarna Ida och Alfons kommer få en bättre inhägnad.
Grisarna Ida och Alfons kommer få en bättre inhägnad. Foto: Charlotte Brunmark

Artikeltaggar

4H-gårdenDjurDjur och naturFritid och livsstilGräsdalenKarlstadRenoveringar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.