Susanne ordnar dejtingkväll: "Vi har ingen kultur där vi flirtar"

Nyheter
PUBLICERAD:
Efter coronapandemin har vi ett större behov av att ses på riktigt. Parterapeuten Susanne Forslund ordnar en dejtingkväll där man förutom att dejta ska få nya insikter om sig själv.
Foto: Peter Bäcker
Suget efter att ses och dejta på riktigt, i stället för att leta kärleken i dejtingappar – är enormt. Det menar parterapeuten Susanne Forslund. Nu anordnar hon därför en singelkväll där man förutom att dejta på riktigt även ska få mer förståelse för hur man tar kontakt.
– I Sverige har vi liksom ingen kultur av att flirta, säger hon.

Svajpa hit och svajpa dit. Dejtingapparnas förgängliga sätt att leta kärleken eller en sporadisk kontakt är ett lotto, då du på blott en millisekund avgör om personen du ser på skärmen är rätt för dig. Medan det i själva verket är omöjligt att veta vem du egentligen väljer bort, menar Susanne Forslund.

– Du svajpar så lätt bort någon och egentligen vet du ingenting om den personen.

Till hennes mottagning i centrala Karlstad kommer såväl par i nöd som par som vill jobba förebyggande med sin relation, men också andra som är i behov av att prata av sig. Och allt går ut på relationer.

– Relationer är det som alltid kommer upp, det är en del av hela vårt livspussel och de väldigt viktiga för oss.

Ingen drop-in

I rollen som terapeut har möjligheten att få dejta och träffas i verkliga livet, varit något som under en tid varit hett efterfrågat på mottagningen. Därför har Susanne Forslund nu bestämt sig för att ordna en dejtingkväll på Scandic City fredag den 27 januari. Men det är ingen drop-in.

– Självklart ska det vara lättsamt, men jag vill gärna veta lite om varje person innan man kommer. Vill man till exempel ha barn, kan jag inte ha personer av det andra könet där ingen vill ha barn. Det ska finnas chans till matchning och att jag har personer som har någorlunda liknande värderingar.

Hon menar att vi i vår svenska kultur är lite rädda för att flirta, men att det är något vi kan öva och bli bättre på.

– När jag ställt frågan till folk om hur de går tillväga för att flirta, brukar de skruva på sig. Det handlar om att våga ta kontakt och få insikter om hur man själv fungerar. Hur gör jag för att ta kontakt, egentligen.

Susanne Forslund tillägger:

– Jag tänker att man kan lära sig lite av att få feedback på ens tillvägagångssätt.

Det var på en singelkväll på Ica Välsviken som hon fick förfrågan om att ordna ett eget experiment – alltså den dejtingkväll, som nu kommer bli av.

– Nu provar jag helt enkelt, så får vi se om det är några som krokar arm och kanske går vidare efter att kvällen är slut.

"Framförallt män behöver en kick i baken för att gå på dejtingkvällar".
Foto: Peter Bäcker

Eftersöker fler män

Hittills är det en större andel kvinnor än män som har anmält sig.

– Jag tror att män överlag är lite mer försiktiga när det kommer till sådana här grejer. De behöver en knuff för att våga.

Susanne Forslund avslutar:

– Om det här fungerar bra vill jag utveckla konceptet och anordna dejtingkvällar med olika innehåll. Men inget gravallvarligt, jag hoppas mest att vi kommer få skratta mycket!

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.