Hoppa till huvudinnehållet

Här planeras 200 bostäder att byggas

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Omkring 200 bostäder kan byggas inom Tullholmen.
Omkring 200 bostäder kan byggas inom Tullholmen. Foto: Karlstads kommun

Karlstads kommun planerar att bygga omkring 200 lägenheter inom Tullholmen. I kvarterets hörn föreslås 24-våningshus.

Nu är förslaget till detaljplan för del av Viken 2:1 inom Viken ute för samråd till och med den 30 januari.

Planen syftar till att pröva möjligheter för bostäder och centrumändamål inom kvarteret. Planområdet ligger centralt i ett område med stark utveckling mot en blandad stadsmiljö.

Läget direkt intill Tullholmsviken beskrivs som attraktivt ur boende- och stadsmiljöperspektiv. Kvarteret är planlagt för kontor och parkering i den detaljplan som gäller i dag. I området sker nu en stadsutveckling med många bostäder.

I planförslaget anges en varierande höjd på sex-åtta våningar för bebyggelsen med undantag för kvarterets hörn där 24 våningar medges.

Teknik- och fastighetsnämnden har markanvisat det sista obebyggda kvarteret längs Tullholmsviken samt en fastighet i Väse till Lecab Fastigheter AB genom en så kallad dubbel markanvisning för bostäder. Gällande detaljplanen tillåter endast kontor varför en detaljplaneändring krävs.

Detaljplanen föreslår också att gatan liksom gångbanor och GC-banan intill Kanikenäset i anslutning mot Tullholmskajens södra ände får en något upprättad sträckning för att uppnå en mer ändamålsenlig struktur och mer ordnad och tilltalande gatuutformning.

Kvarteret föreslås utformas som ett sammanbyggt kvarter mot Hammaröleden och Packhusallén för att skapa tydliga stadsrum samt en lugn och skyddad innergård. Mot väster, ut mot Tullholmsviken, öppnar sig kvarteret och tar in utsikten och ljuset.

Artikeltaggar

BostäderDetaljplanerKarlstadLägenheterNyheterTullholmenViken

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.