Hoppa till huvudinnehållet

Årets första gallerirunda: Starka kvinnor och natur i fokus

Publicerad:
Margaretha Jansson är en av utställarna som fick hoppa in med kort varsel på Galleri Konst i Karlstad.
Margaretha Jansson är en av utställarna som fick hoppa in med kort varsel på Galleri Konst i Karlstad. Foto: Pressbild

Heligt vatten, filmiska kvinnoporträtt och natursköna akvareller.

Det står på menyn för alla konsthungriga när det i helgen är dags för årets första gallerirunda i Karlstad.

För tredje gången ställer Hanna Herder ut på Galleri Mats Bergman och har nu grävt ännu djupare i könsnormer och genus med sina kvinnoporträtt i akryl. Genom att leta efter gamla fotografier föreställande kvinnor i olika situationer vill hon skapa målningar som för tankarna till gamla filmiska stillbilder.

Hanna Herder ställer ut kvinnoporträtt för tredje gången hos Galleri Mats Bergman. Här är verket "Try walking in my shoes".
Hanna Herder ställer ut kvinnoporträtt för tredje gången hos Galleri Mats Bergman. Här är verket "Try walking in my shoes". Foto: Pressbild

Konstnären, som är bosatt i Stockholm, har gett sina verk namn efter låttitlar. Ibland är det låtar som Herder själv lyssnat på medan hon målat eller annars en titel hon tyckt passat bra till just det kvinnoporträttet.

På Galleri Konst i Karlstad var den ursprungliga tanken en helt annan utställning, men på grund av sjukdom blev det ett avhopp med kort varsel. Sex konstnärer som tidigare ställt ut på galleriet ringdes in och lösningen blev en samlingsutställning där Margaretha Jansson, Ulrika Skog, Joakim Johansson, Adam Hedin, Erik Hjorth och Daniel Zausnig medverkar.

Konstnären Ulla Ridderberg är från början scenograf och i sin utställning "Holy Water, sacred but misused" på Konstfrämjandet låter hon två intressen – ljus och vatten – flöda samman. Hon visar en film som spelades in vid foten av Himalaya där floden Ganges börjar sitt utlopp. En film som av en slump spelades in i en enda tagning och påminner betraktaren om att allt levande till stora delar består av vatten. Ett vatten som också kan bli förorenat.

Material från älven

Naturtemat fortsätter på Konsthantverkarna, som börjar året med att presentera två nya medlemmar. Glaskonstnären Ann Ardebrant gör handgjorda smycken i både glas och silver med inspiration från naturens färger, former och årstidsväxlingar. Richard Alfredsson använder sig av trä och sten och har de livfulla strömmarna från Klarälvens vatten i fokus då han hämtat materialet från just Klarälvens botten.

Lynn Hofmann gör naturinspirerade akvareller som går att beskåda på Galleri Värmland.
Lynn Hofmann gör naturinspirerade akvareller som går att beskåda på Galleri Värmland. Foto: Pressbild

Även på Galleri Värmland lyser naturens kraft starkt då Lynn Hofmann visar sina akvarellmålningar där. Konstnären som är uppväxt i Åmål, har även ena benet i Lysekil, Bohuslän. Motiven är inspirerade av den svenska och nordiska naturen och dess omgivning. Från norr till söder, kust till fjäll.

– Jag vill att betraktaren ska känna att ljuset och harmonin i mina akvareller går ända in i hjärtat! säger hon i ett pressutskick.

Maxad midvintersalong

Vårsäsongen hos Galleri Ekdahl rivstartas med årets upplaga av Midvintersalongen. Rekordmånga konstnärer sökte och ville vara med – 82 stycken. Av totalt 152 verk valde juryn ut 42 stycken från 35 konstnärer som nu visas. Det är en salig blandning av akryl, akvarell, olja, fotografi, skulptur, textil och mixed media.

Vernissagerna är på fredagen och utställningarna pågår fram till den 21 januari, förutom hos Konsthantverkarna där vernissagen är på lördag och utställningen visas fram till den 1 februari.

Artikeltaggar

Daniel ZausnigErik HjorthGalleri EkdahlGalleri Mats Bergmangalleri värmlandGallerierJoakim JohanssonKarlstadKlarälvenKonstKonst i KarlstadKonstfrämjandetKonsthantverkarnaMargaretha JanssonNöje/KulturUlrika SkogUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.