Hoppa till huvudinnehållet

Värmland tar över anrikt radioprogram: ”Alla ska kunna ta del av nyheter”

Publicerad:
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@kt.se
Ingrid Ramberg, Laila Carlsson och Elias Andersson på Klartexts redaktion.
Ingrid Ramberg, Laila Carlsson och Elias Andersson på Klartexts redaktion. Foto: Charlotte Brunmark

Lite lugnare tempo och lite lättare svenska. Nu tar P4 Värmland över det rikssända programmet Klartext, som berättar nyheter på ett enklare sätt.

– Det är en större utmaning än vad man kanske tror, säger Laila Carlsson, som är en av de nya programledarna.

Med hundratusentals lyssnare runt om i landet har programmet Klartext haft sin givna plats i Sveriges radios tablå ända sedan 1994. P4 Dalarna har haft hand om produktionen medan Laila Carlsson smygstartat under hösten – men nu vid årsskiftet tog P4 Värmland över programmet helt och hållet.

– Rent explicit går programmet ut på att prata i klarspråk, vilket är mycket svårare än vad man kan tro. Som vanlig nyhetsjournalist är man van de skarpa svängarna och att ta genvägar. Men här går det inte, berättar hon.

Redo att ta över Klartext.
Redo att ta över Klartext. Foto: Charlotte Brunmark

Laila Carlsson reflekterar:

– Som nyhetsjournalist ska du berätta det viktigaste först. Sen kan du berätta lite bakgrundsfakta. Här blir det bakvänt, ja nästan som att berätta en saga.

Själv har hon jobbat på Sveriges Radio sedan 2008 och har erfarenhet av både lokala såväl som nationella nyheter, samt att bevaka kultur.

– Jag var rikskorrespondent för Ekot ett tag och har jobbat med P4 Kultur. Men Klartext är något annat.

Programmets målgrupp är allt från de som har kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som exempelvis autism, till de som lider av utmattningssyndrom och därför har behov av lite enklare nyheter.

– Även de som haft stroke eller lider av postcovid lyssnar på Klartext, förklarar Laila Carlsson.

Programmet sänds varje dag klockan 18.55 i P4, samt i P1 klockan 20.55 samt en repris klockan 00.55. Tidigare har det hela varit direktsänt, men Laila Carlsson har valt att spela in sina första sändningar på förhand.

– Ja, tidigare har programmet varit direktsänt, med två gamla rävar som kunnat programmet ut och innan, ler hon, och fortsätter:

– Klartext ska även nu ha den direktsända känslan, även om det är bandat. Däremot kan jag behöva göra om lite till P1-sändningen, om jag i P4 sagt något i stil med ”alldeles nyss vann Sverige finalen”. Då passar inte ”alldeles nyss” i P1 senare på kvällen.

Programmet sänds två gånger om dagen, plus en repris.
Programmet sänds två gånger om dagen, plus en repris. Foto: Charlotte Brunmark

Letar enklare ord

Att hitta rätt tempo när hon läser är inga svårigheter. Det är just förenklingen av språket som paradoxalt nog är det svåra.

– Alla i samhället vet inte vad ett åtal eller en häktningsframställan är. Och vad är skillnaden mellan att åtala och gripa? Det är utmanande att göra det lättbegripligt samtidigt som det ska rikta sig mot vuxna och inte mot barn.

Nyheterna som väljs ut till Klartext tas ofta från de egna nyhetsflödena på Sveriges radio, där man använder ljud från befintliga nyhetsinslag. Ibland frågar man dock radiostationerna ute i landet om de kan spela in egna inslag till Klartext.

– Det är ett rikskänt program som ska täcka nyheter både från Sverige och utlandet. Vi har goda relationer med andra stationerna så om det skulle hända något i Örnsköldsvik, ja då kan vi fråga P4 Västernorrland om de är intresserade av att spela in något eget för oss.

Förutom förenklingen av innehållet bevakar man inte samma ämnesområden som man gör i de vanliga nyhetsprogrammen. För Laila Carlssons del innebär arbetet med Klartext att hon får kunskap om ämnen som hon kanske inte hade sökt information om annars.

– Klartext gör att jag får upp ögonen för en helt annan målgrupp och automatiskt breddar mig, och bevakar saker som exempelvis demensforskning eller postcovid. Det är ett viktigt program, så att alla i samhället ska kunna ta del av nyheter.

Artikeltaggar

KarlstadNyheterP4 VärmlandRadioSveriges RadioVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.